Església de Sant Bartomeu de Pincaró – Albanyà / Alt Empordà

Situació: En terrenys d'Albanyà, municipi de l'Alt Empordà (Girona).

Protecció: Sense informació - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. El dia de la visita la trobem oberta, és accessible lliurament. Un rudimentari estri format per un tronc de fusta deixa la porta, a disposició de qualsevol persona.

Cal tancar-la sense destorb, per evitar la lliure entrada d'animals a l’església.

Accés – Visitada: 07/06/2019.

En bona part ens trobarem amb un camí aspre, boterut, incòmode de circular-hi ... Recomanable fer-ho amb un 4x4 ...

0Punt d’inici. Des d'Albanyà i circulant en direcció al veïnat de Pincaró, per la carretera Albanyà / Bassegoda arribem a un lloc situat a  42 18 53.5 02 42 13.3, indicat  Sant Bartomeu de Pincaró: 6 Km. per on continuem, per una pista de terra.

Tot seguit detallem les desviacions que anirem trobant durant el camí.

1 – A 42 19 43.4 02 41.14.6   Indicat: Girem a mà dreta.

2 – A 42 19 59.1 02 40 42.7 Continuem per l’esquerra. Per la dreta una cadena barra el pas.

3 – A 42 20 07.0 02 40 33.0 Indicació: per l’esquerra, a Sant Bartomeu de Pincaró. Deixem el cotxe aparcat en aquest lloc i ens disposem a continuar a peu. Al cap de 600 metres arribem a destinació.

4 - Localització:  N 42 20 5.1 E 02 40 35.1 – Altitud: 421 m.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, comporta la generació automàtica del següent

“ Descripció

Es tracta d'una antiga església del veïnat de Pincaró, situat en els vessants nordllevantins del puig de Bassegoda.

És una construcció romànica del segle XII, d'una sola nau, coberta amb volta de canó.

A llevant, té l'absis semicircular amb cornisa i finestra espitllerada i el campanar d'espanyada de doble obertura. Al nord els murs estan recorreguts per una cornisa. L'accés està en un mur lateral i la porta d'accés està inscrita en un arc de mig punt.

Notícies històriques

Aquesta església romànica era coneguda per "eclesia parrochialis sancti Bartholomei de Pinquerono" a finals del segle XIV.

L'any 1304 se cita aquest veïnat com a límit de tramuntana de la vegueria de Besalú i figura escrit en la forma Pinqueró.

En ser suprimides moltes parròquies petites en el segle XVI, la de Sant Bartomeu de Pincaró fou adscrita a la de Sant Pera d'Albanyà, a la qual, segurament, ja havia estat subordinada en altre temps.”