Església de Sant Andreu de Gurb – Gurb / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Gurb, entitat de població i capital del municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

“ Església molt reformada al llarg dels segles, pel que presenta unes formes molt heterogènies, cada una d'elles vinculada a un sistema constructiu i a una època.” - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. Aparcament sense problemes.

Accés – Visitada el 23/09/2016:

El punt d’inici d'aquesta sortida és al P.K. nº 3 de la carretera BV-4601, (Gurb / Sant Bartomeu del Grau).

En aquest lloc, 41 57 30.0 02 13 48.0 hi veurem un indicador per continuar cap a la “Parròquia de Sant Andreu de Gurb”.

M A P A d'aquest recorregut – Distància aproximada: 850 m.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2016):

En general té planta de creu llatina amb un absis semicircular a la capçalera i la façana adossada a una de les naus laterals, totalment neoclàssica.

Presenta una torre de defensa inserida als murs del campanar i l'església.

Notícies històriques

És la parròquia més important del terme. La primera notícia documental és de l'any 942. La primera construcció preromànica seria substituïda per una altra del segle XII, de la qual en resta l'absis, el creuer i l'estructura general. Més tard s'alçà un campanar de torre i planta quadrada i, posteriorment, ja al segle XIX, se li afegeix la façana principal adossada.

Detalls i detallets