Casal de Mont-ral – Gurb / Osona

casa-forta-de-mont-ral-080808_704bisblog

Situació: Al terme municipal de Gurb (Osona) – Barcelona.

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. Propietat privada. Aparcament als voltants.

Accés - Visitat el 08/08/2008:

A l’alçada de Vic, circulant per la carretera C-25 en sentit Ripoll, cal agafar una sortida (El mapa de Google la identifica com la nº 179) per tal de dirigir-nos a Sant Bertomeu del Grau.

Circularem llavors per la carretera BV-4601 i enseguida a mà esquerra trobarem un trencall (41 57 00 02 14 12), per on continuarem.

Circularem llavors per una carretera sense asfaltar, que en molt poca estona ens durà davant mateix de l’edificació que busquem.

“ Descripció

Masia de planta rectangular situada dalt d'un turó i coberta a quatre vessants. La façana és orientada a migdia amb porxos annexionats sostinguts a la planta baixa per pilars de pedra i formant una galeria coberta a una única vessant al nivell del primer pis.

Als angles sud-oest i nord-est de l'edificació hi ha unes torrelles cilíndriques destinades a la defensa. El material constructiu bàsic és la pedra arrebossada al damunt. Davant la casa es forma una petita lliça envoltada per un mur de pedra a la qual s'accedeix mitjançant un portal d'arc rebaixat. L'edificació està envoltada de dependències agrícoles.

Notícies històriques

Casa forta. Documentada el 1180. Mont-ral fou un casal fortificat o Domus, habitada des de mig segle XIII pels cavallers de Mont-ral. Ells foren qui, vers 1190, van aixecar la capella romànica de Santa Anna. Vers el 1239 es refongueren amb els de Gurb i més tard es van emparentar amb els Sarriera.

Aquests varen edificar el mas actual, que posseïren fins a la última dècada del segle passat, quan varen vendre els Rocafiguera.

De l'època medieval queda algun sector de murs a la part de ponent, però el gran casal actual va ser reedificat pels comtes de Solterra entre els anys 1733 i 1739 per a convertir-lo en casal residencial. En aquest casal morí durant la Guerra Civil Mercè de Ventós, personatge que va inspirar la novel·la de "Laura a la Ciutat dels Sants". “