Capella de Santa Anna de Mont-ral – Gurb / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Gurb, població i municipi del mateix nom, a la comarca d’Osona (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: No hi consta – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Situada dins d'una finca de propietat privada, sols es visible el campanar d'espadanya.

Accés – Visitada el 23/09/2016:

Al nostre quadern de viatge tenim anotat com a punt d'inici un lloc situat a 41 57 13.5 02 14 49.6, a la confluència dels carrers Ponent i l'Hostal, tot i que a Google Maps, sols hi identifiquem aquest últim carrer.

És un carrer de terra, perfectament transitable, on a dalt de tot, ja es perfectament visible l'espadanya del campanar de la capella.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Setembre 2016):

Edifici religiós.

Capella annexionada al mas Santa Anna.

De nau única, amb petit creuer, sense absis i cor als peus de l'església. Al braç dret del creuer, s'obre la sagristia. -el presbiteri és de forma quadrada. L'interior és cobert amb volta un xic apuntada i ha estat escatada deixant la pedra vista.

El portal d'entrada està situat a migdia i és d'arc de mig punt i allindat. Ha estat restaurant recentment.

A ponent hi ha un petit campanaret d'espadanya sense campanes. A migdia s'obre una finestra al mur.

L'estat de conservació és bo per bé que es troba envoltada per altres construccions que dificulten la visibilitat
.

Els sarcòfags gòtics de pedra, es troben adossats a l'interior dels murs de tramuntana i de migdia de la nau de la capella.

El sarcòfag del mur de tramuntana, té relleus de pedra i està sostingut per mènsules. A la part central observem uns agnus dei amb decoracions flordelisades, quadrifolis i calats. A banda i banda, s'hi descriuen registres quadrats en els quals hi figuren unes formes florals i una creu grega. El relleu està envoltat per inscripcions referents als beneficiats que regentaven la capella i la confraria.

El sarcòfag del mur de migdia és de dimensions més petites, i està esculpit amb baix relleu. Hi figuren inscripcions i un escut semblant al de l'altre sarcòfag.

Notícies històriques

Els antics propietaris de Mont-ral varen edificar dalt un puig a prop de la casa una capella consagrada pel bisbe Ramon d'Anglesola l'any 1190 i dedicada a Santa Maria.

Anys més tard es passà a conèixer per Santa Anna de Mont-ral.

Li resta l'antiga edificació del romànic tardà amb presbiteri quadrat i un petit creuer, ampliada més tard amb la sagristia i el campanar d'espadanya.

A l'interior hi ha làpides d'antics enterraments gòtics. Hi havia també una pintura mural de la fi del romànic, representant el calvari, que es conserva al Museu Episcopal de Vic.