Església de la Mare de Déu del Pòpulo – Vallfogona de Ripollès / Ripollès

I T I N E R A R I

Situació: A Vallfogona de Ripollès, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Ripollès (Girona).

Estat: “El campanar del Pòpulo, pertanyia a l’antiga església de la Mare de Déu del Pòpulo, que cap al segle XII va fer construir el Sr. De Vallfogona, al costat del seu castell.

De l’església, actualment desapareguda, només queda el parament interior nord de la nau, i l’arrancada de la volta, igual que el campanar adossat en aquest mur.

En l'actualitat la part alta del campanar serveix com a cambra pel rellotge.” –Fragment de text extret de Pat.mapa - (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya).

No és accessible lliurament.

Tant si procedim de Ripoll, com des d'Olot, accedirem a Vallfogona per la carretera N-260.

Localitzarem l'edificació a la zona del nucli antic del poble (Veure el mapa Google d'aquesta mateixa pàgina).

Les reduïdes dimensions del llogaret, no fan gens difícil la troballa.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2013):

“ Descripció

Torre quadrada en pedra i coberta de teula àrab a quatre vessants a les bandes sud i de ponent, just sota la teulada hi ha dos petites arcades a cada façana, tapiades en l'actualitat.

A la façana de ponent hi ha una porta no original a la que s’hi arriba a través d'una escala exterior, i que porta a una petita cambra a l'interior del campanar, a on hi ha un rellotge antic molt ben conservat.

A la façana sud, sota les arcades, es pot llegir sobre el mur, l'obertura de la primitiva porta de la torre, que estava sobre la volta de l’església.

La cambra del rellotge està arrebossada interiorment i molt acurada.

Sobre el carener de la teulada, estan les campanes de les hores.

En l'actualitat la part alta del campanar serveix com a cambra pel rellotge.”

Altres llocs interessants per visitar:

El seguiment de les edificacions ressenyades en aquesta pàgina, comportarà fer un tomb pels carrers del poble, circumstància aquesta,  que ens permetrà descobrir el nucli antic de Vallfogona.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.