Ermita de Santa Cecília de Ragord – Vallfogona de Ripollès / Ripollès

I T I N E R A R I

Situació: A la vora del Mas Ragord (Actualment és un allotjament rural), en terrenys de Vallfogona de Ripollès, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Ripollès.

Època: Segle XII  - Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un relatiu bon estat. L'interior, està abandonat. No és accessible lliurament. Una precària porta de fusta, barra el pas a dins. Boniques vistes als voltants.

Altres noms: Ragort (Patrimoni.Gencat) / Regort (El cartell que anuncia l'allotjament).

Accés - Visitada el  02/11/2013:

El Mas Regort és un allotjament rural situat a les afores de Vallfogona de Ripollès, a menys d'un quilòmetre del casc urbà, a tocar de la carretera N-260, entre els PK 105-106 (N 42 11 52.85 E 02 17 32.47 ).

Situats al davant, donant l'esquena a la casa, caminarem uns metres cap a la dreta fins trobar una sortida de la carretera (42 11 53.00 02 17 34.00), on hi ha un camí de terra, que baixa decididament en pendent.

Cal continuar per aquí, caminant. L'ermita que busquem està pràcticament als nostres peus, al  davant nostre. Un discret però evident camí ens durà en deu minuts a l'ermita, que durant el descens, ja ha estat moderadament visible.

Altra opció, pels més agosarats, es tirar pel dret, muntanya avall. L'església està força a la vora, com es veu a la primera fotografia d'aquest reportatge.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Novembre 2013):

Petita ermita d'una sola nau amb arc triomfal des d'on comença l'absis.

La part de l’absis es troba una mica enlairada per dos graons molt separats.

La volta de pedra és una mica apuntada.

Sobre el mur sud de la nau restà l'obertura, avui dia tapiada de l'antiga porta.

La porta actual s'obre a ponent; tenim al damunt de la façana un campanar d'espadanya, que es veu sobreafegit.

L'ermita es troba abandonada i quasi en ruïnes.

Al damunt de la teulada a on manquen aquestes, han crescut arbres, que han introduït les seves arrels per la volta i els murs, fent perillar l'estabilitat de les estructures pontades.

La volta en algun punt ja es troba prenyada amb el conseqüent perill que comporta.

Santa Cecília de Ragort s’aixecà al segle XII.

Al segle XV, per efectes del terratrèmol que va afectar a tota la comarca, va quedar molt perjudicada, i al segle XVII, tornava a ser en ruïnes; restaurada posteriorment, ha resistit fins els nostres dies, en que es troba molt malmenada i a punt d'enfonsar-se.

A principis del segle, es feien aplecs, que eren molt concorreguts per la gent del poble i de tota la Vall”.

• Des d'aquesta modesta pàgina volem donar les gràcies a l'actual propietari del Mas Regort per les precises indicacions facilitades per poder localitzar l'ermita.
  • Durant la nostra visita ens comentava que quan varen venir a viure al mas, l'ermita es trobava en tant mal estat, que va tenir que eliminar els arbres que havien arrelat a la coberta, amb una serra.  Aquesta informació concorda amb el text anterior, tot i que la descripció es refereix a un temps anterior, donat que actualment, no hi ha arbres.

El seguiment de les edificacions ressenyades en aquesta pàgina, comportarà fer un tomb pels carrers del poble, circumstància aquesta,  que ens permetrà descobrir el nucli antic de Vallfogona.

Ripollès : Veure en un mapa més gran.