Ermita de Sant Mer – Vilademuls / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Vilademuls, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany (Girona).

Època:   ... Ja en el segle XIII existia una ermita dedicada al sant. Aquesta primitiva església fou reedificada l'any 1627 ... – Generalitat de Catalunya *

Protecció: No hi consta - Generalitat de Catalunya *

Accés – Visitada el 17/11 /2017:

(0) - El punt d’inici ha estat un lloc, on interpretem que acaba la carretera GIV- 5143 – (Olives - entitat de població de Vilademuls) - (42 05 49.2 02 52 12.3) . Aquí hi ha una desviació. Reprogramem el nostre TomTom, introduint les coordenades de situació final. Continuem per la dreta, hi ha un indicador: Sant Mer.

Durant una estoneta tenim una via de tren en paral·lel al nostre recorregut. Passem per sota de la via.

(1) – A 42 05 46.7 E 02 51 39.4 trobem una desviació. Continuem per l’esquerra. Entrem a camí de terra, transitable i ben aviat arribem a la nostre destinació. Amplia zona d’aparcament al davant.

La introducció de les coordenades anteriors en un MAPA de GOOGLE, comporta l’emissió automàtica del següent

M A P A del recorregut – Distància aproximada uns 2,1 km.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Novembre 2017):

“ Descripció

Edifici de planta rectangular cobert a dues aigües, de planta baixa i dos pisos. A la façana nord-oest té un porxo d'accés, també cobert a dues aigües, encara que més baix. El parament exterior presenta nombroses obertures disposades de forma desordenada. Dins el porxo s'hi ha construït un balcó o púlpit que tapa la porta d'accés. Molt modificat.

L'ermita està dedicada al Sant abat de Banyoles anomenat popularment Sant Mer.

Segons documents de la casa Lleal d'Olives, ja en el segle XIII existia una ermita dedicada al sant. Aquesta primitiva església fou reedificada l'any 1627 per iniciativa del noble Ramón de Xammar i Samsó amb les pedres derruïdes del proper castell de Turris Durris i amb autorització del capítol de Girona.

Excavant el subsòl de la capella es va trobar una arqueta amb les relíquies d'un cos sagrat, dipositades en un altar dedicat a Sant Mer a l'església de Sant Esteve de Guialbes i des d'on el porten de processó.”