Capella de Sant Llorenç – Vilademuls / Pla de l’Estany

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Perles, veïnat de Vilafreser, entitat de població de Vilademuls, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Pla de l’Estany – (Girona ), o al menys això és el que pensem ...

Època: Segle XII – Romànic - No hi hem trobat cap informació al respecte a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya  - (11/2017) .

Protecció: - No hi hem trobat cap informació al respecte a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya - (11/2017).

Estat: Exteriorment presenta bon aspecte. No és accessible lliurament.

Accés – Visitada el 25/11 /2017:

Localització: N 42 04 45.6 E 02 52 20.1 – Altitud: 93 m.

M A P A d’aquest recorregut – Distància aproximada: 2,3 km.

Altres:

• No hi hem trobat cap informació al respecte a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya - (Novembre 2017).
  • A la pàgina web de l’Ajuntament de Vilademuls, i referit a l’entitat de població de Vilafreser, hi apareix la següent informació:

“ A la part de darrere de can Pagès es conserven la porta d’entrada i l’absis exterior de la capelleta romànica de Sant Llorenç adossada a l’edifici.

Es pot datar del segle XII.

L’any 1376 Guillem Bernat de Perles, beneficiat de la catedral de Girona, féu un llegat de 100 sous a Sancti Laurentii de Perlis per reparar la coberta i altres necessitats de la capella. Aquest és el primer esment que tenim del nom de la capella.

L’any 1969 la volta va caure i va ser substituïda per una solera. El teulat es va reparar el 1992. Ara, els baixos serveixen de magatzem, i la part superior, de graner.”

A tocar d’aquesta esglesieta, hi ha dos notables edificacions:

L’una l’hem identificat com a Can Pagès