Ermita de Sant Corneli – Tavertet / Osona

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Tavertet, població i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Protecció:  El dia de la nostra visita, a la corresponent pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, no hi havia constància de que gaudís de cap tipus de protecció.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Vàrem obtenir algunes fotos de l'interior, introduint de manera precària l'objectiu de la màquina de fotografiar, a través d’unes petites obertures de la porta d’entrada. El resultat no va ser com per tirar-hi coets, com es veu a les següents fotografies ...

Accés – Visitada el 12/01/2019:

0Punt d’inici: Situats dins de Tavertet – 41 59 46 02 25 10, a la vora de l’Església de Sant Cristòfol, iniciem l'excursió al carrer les Fonts. Hi ha un indicador que ens assenyala la direcció a seguir: Sant Corneli i Cantonigrós. Camí que al poc es converteix en un camí de terra, transitable. Trobem una nova indicació: Camí de Tavertet a Cantonigrós. Seguim.

1 - En arribar a la masia Novelles, que trobem a l'esquerra, aparquem el cotxe al voral del camí, a 42 00 43.0 02 25 17.0 i continuem a peu.

A mà dreta trobem l’inici d’una pista de muntanya. Indicat: Ermita de Sant Corneli a 0,9 km. Seguim per una evident pista, transitant sempre intuïtivament pel camí principal. Trobarem un dipòsit d'aigua, d’obra, que sobrepassem, deixant-lo a mà dreta.

2 – A 42 00 53 02 25 29 trobarem un indicador a mà esquerra, una drecera per arribar a l'ermita situada a 0,2 km.  Aquí comença una pronunciada pujada, per on seguirem.

3 - Localització: N 42 00 54.5 E 02 25 22.9 – Altitud: 1.022 m.

Situada al cim d’un turó, trobem l’Ermita de Sant Corneli, coronant la muntanya.

Durant el camí hem anat trobant indicadors.

M A P A del recorregut. No ens ha estat possible l'obtenció d’un mapa de l'itinerari. Google Maps no reconeix com a transitables algunes parts del camí i el resultat de la planificació, no és correcte.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2019):

Capella de nau única orientada de llevant a ponent.

No té absis i presenta un portal adovellat al mur de migdia i un altre a ponent, el qual és rectangular,

en aquest indret hi ha un atri que és cobert a dues vessants i sostingut per pilars de pedra.

L´interior de la nau és coberta amb volta de canó, és de petites dimensions i el presbiteri ve marcat per un graó.

Presideixen l´altar dues imatges de guix: Sant Corneli i Sant Cebrià.

Adossat al mur de migdia hi ha un campanar de torre, fent espona a l´atri.

Es construïda amb pedra i alguns sectors són arrebossats.

El santuari de Sant Corneli pertany a la parròquia de Tavertet.

Està situat al cim d´un petit turó a prop del mas Novelles d´Avall.

La capella ja existia al segle XIII, però l'origen pot ser més remot.

Fou reformada durant el segle XVIII, així el portal de ponent és datat el 1717 que fou obra, segurament, del Sr. Novelles, propietari del mas veí.

Més tard, experimenta una altra reforma com es pot veure pel campanar datat al 1868.

Al 1966 es va ensorrar l'atri de l'església i els veïns de Tavertet el van refer i van arreglar la capella.

Després ha estat el masover de la Cau qui s'ha cuidat de l´agençament de la capella i en guarda la clau.

S´hi celebra el tradicional aplec de Sant Corneli el primer diumenge d'agost. “

*  Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.