L’Avenc – Tavertet / Osona

L'Avenc: Informació, vistes de l'edificació - entorn - panoràmiques

Vistes des de l' Avenc

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Tavertet, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca d'Osona (Barcelona).

Època: Sense estil definit - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. De propietat privada, no és accessible lliurament. Actualment és una casa de turisme rural.

Localització: N 42 00 19.3 E 02 26 31.1 – Altitud:  1.041 m.

“ Descripció

Masia de planta rectangular amb coberta a dues vessants. El carener és perpendicular a la façana, la qual es troba orientada al sud-oest.

Presenta un gran portal adovellat, la dovella central del qual té un escut. Al primer pis hi ha tres finestres cisellades i al segon pis altres tres.

La finestra central del primer pis té forma rectangular i al damunt presenta dues carteles que segurament havien sostingut un matacà.

A la part superior té un trencaaigües rematat als extrems amb unes escultures de rostres humans.

La llinda té forma d'arc còncau i l’intradós està decorat amb arquets trilobulats i rostres humans.

Els brancals tenen unes columnes cilíndriques acabades en formes geomètriques.

La finestra de l'esquerra també té un trencaaigües rematat en rostres humans. A la llinda hi ha una sanefa amb formes ovalades i un rostre humà al centre.

Els brancals presenten formes geomètriques acabades en una forma tornejada.

La finestra de la dreta té un trencaaigües acabat amb una forma cilíndrica. L'arc és de tipus conopial i les impostes estan decorades amb rosetes

Al segon pis hi ha dues espitlleres a banda i banda de la finestra central.

A la façana sud-est, al primer pis, hi ha una finestra amb un trencaaigües acabat en forma cilíndrica i, al centre de la llinda, hi ha un escut amb el nom de Jesús i Maria i datat el 1557.

l'interior és amb esplandit i festejadors.

A la part nord-oest s´hi adossa un cos, més baix i de planta rectangular cobert a dues vessants.

A l'interior de la casa, a la cuina, hi ha una llar de foc. La campana és de petites dimensions, lleugerament corbada i adossada a la paret. La boca de llar està emmarcada per una llinda al centre de la qual hi ha l'escut del mas.

La campana està sostinguda per uns pilars de forma circular adossats a la paret i acabats en carteles. Està construïda en pedra.

A la sala del costat hi ha una pica d'aigua. Aquesta està inscrita en una arcada d'arc de mig punt adovellada i en l'espai interior hi ha prestatges de fusta.

La pica és de forma rectangular i a cada costat hi ha una llosa de pedra una mica més enlairada.

Emmarca el doll d'aigua un cos trapezoïdal amb un rostre humà al centre, el qual porta un barret i és inexpressiu.

La porta que comunica aquesta habitació amb la cuina és de forma rectangular i és de petites dimensions.

A la part superior té un trencaaigües que acaba en dos rostres humans, un masculí a la dreta i un femení a l'esquerra. Al centre de la llinda hi ha un relleu d'un rostre barbat i amb barret.

Una altre porta d'aquesta cambra també té forma rectangular i està decorada amb un trencaaigües que acaba en unes formes prismàtiques; els brancals i la llinda de la porta estan decorats amb una motllura.

Antic mas situat prop de la cinglera, al qual li donà nom el topònim del lloc on es troba.

Es tenen noticies, des de principis del segle XIV, de que pertanyia als cavallers Sacosta succeïts pels Avell.

El casal va ser reformat, ampliat i ennoblit al segle XVI.

Va ser restaurat a principis del segle XXI i es fa servir com a casa per turisme rural.”