Empúries – L’Escala / Alt Empordà

Pròleg

Les següents fotografies no guarden cap mena d'ordre en relació a la nostra visita. Fins i tot hem barrejat fotos d'exteriors (Jaciment) amb fotos d'interiors (Museu i/o Convent).   Només són una petita mostra d'aquest extens jaciment arqueològic.

Són el fruit d’un continu anar amunt i avall pel jaciment, gaudint d’un plàcid passeig.

A la taquilla, juntament amb l'entrada, ens entreguen fulletons amb informació i també, gratuïtament, un aparell audioguia que ens facilita el coneixement del lloc.

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de l'Escala, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Empordà (Girona).

Època: Grega – romana

Estat: Bo. Visitable - Accessibilitat.

Accessible per diferents itineraris, segons procedència dels viatgers.

Localització: Coordenades d’un punt qualsevol del lloc on hi ha restes arqueològiques: N 42 08 05.0 E 03 07 14.0 – Altitud: Pocs metres per damunt del nivell del mar.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya – Patrimoni Cultural, ens complau extreure la següent informació:  (Setembre 2019)

“ Empúries és l’únic jaciment arqueològic de la Península Ibèrica on conviuen les restes d’una ciutat grega Empòrion amb les d’una ciutat romana, Emporiae.

És també la porta d’entrada de la cultura clàssica: 10 segles d’història que van transformar per sempre els antics pobles ibers que hi habitaven.

El primer establiment dels grecs va ser al segle VI aC en una petita illa davant de la costa del golf de Roses (Palaia Polis, ciutat antiga), tot i que després es van desplaçar a terra ferma per fundar el que es coneix com la Neàpolis, ciutat nova.

L’any 218 aC, el port emporità va servir de punt d’entrada a la Península per a les tropes romanes en la seva lluita contra l’exèrcit cartaginès.

Entre els segles VI aC i V dC, Empúries ha estat port, enclavament comercial, colònia occidental de Grècia, primer campament romà de la Península, pròspera ciutat romana...

Les ruïnes gregues actuals pertanyen a la ciutat d'època hel·lenística.

Durant la visita hi anirem trobant els recintes d'Asclepi i Serapis, la petita indústria on s'elaboraven conserves i salses de peix, l'Agorá o plaça pública i les restes de paviment d'una sala de banquets amb una inscripció en grec.

D’època romana destaca la Domus 1 amb els mosaics que decoraven el terra, la Insula 30 (zona ocupada per les termes públiques de la ciutat), el Fòrum, les restes de la Basílica i la Cúria i les tabernae o botigues.

A mig camí de l'itinerari es pot visitar el museu monogràfic de les excavacions d'Empúries que custodia l’excepcional escultura original d’Asclepi trobada al jaciment.

Es tracta doncs d’un espai privilegiat per entendre l’evolució de l’urbanisme grec i romà i un punt d’inflexió en la història de la Península Ibèrica.

Actualment és una de les seus del Museu d’Arqueologia de Catalunya.