Doldellops – Valls / Alt Camp

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Valls, població i municipi del mateix nom, i capital de la comarca de l'Alt Camp (Tarragona).

Època: Segle XIV - Gòtic - Generalitat de Catalunya.*

Estat:  Bo. No és accessible lliurament. No hi hem trobat a ningú. Aparcament als voltants.

Altres noms: La Granja - Generalitat de Catalunya.*

Accés – Visitada el 27/01/2018:

• (0) - El punt de partida ha estat una rotonda situada a 41 17 19.6 1 13 44.4), entre els PK 1 / 2, de la carretera T-742 – (Valls / Picamoixons), on prenem una sortida que enfila un camí que al mapa de Google s’identifica com a Granja Doldellops.
  • (1) – A 41 17 21.1 01 13 41.4 entrem a un camí meitat asfaltat, meitat de terra, transitable. No hi ha indicador. Al cap d’un recorregut d’uns 700 metres aproximadament, trobem el nostre destí. Aparcament.
  • (2) - Localització: N 41 17 09.4 E 01 13 14.6 - Altitud:  194 m.

La introducció de les coordenades anteriors en un mapa de Google, ens dissenya un recorregut incorrecte. En el seu lloc, emetem una captura de pantalla de Google Maps, complementada amb anotacions manuals.

Altres:

• De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació - (Gener 2018):

Conjunt format per una edifici noble, dos jardins i la casa dels masovers.

L'espai entre ambdós jardins forma una petita avinguda amb arbres que condueix a una volta de canó que passa per sota de l'edifici principal, i que fa de la part baixa de la Granja una continuació del camí forestal.

La façana principal presenta una sèrie d'obertures distribuïdes irregularment.

Un balcó central sobresurt del conjunt, amb barana de ferro forjat.

A l'esquerra s'aixeca la capella, amb espadanya.

Annex i perpendicular a la part dreta de la façana principal, es troba edifici de les mateixes característiques.

Cal remarcar l'existència de dos balcons del s. XVIII, i d'una finestra gòtica que es conserva a la part posterior de l'edifici.

Doldellops era una granja del Monestir de Poblet documentada des del 1154.

Per concessions reials al Monestir, esdevingué una important explotació agrícola a càrrec dels monjos.

Al s. XIV s'hi establiren diversos molins i es bastí un gran edifici gòtic fortificat amb muralles i torres de defensa.

L'any 1700 la granja va ser adquirida per Joan de Sagarra i Colom que féu restaurar les dependències i bastí una nova capella.

Durant la guerra de Successió s'hi hostatjaren els exèrcits de l'Arxiduc Carles d'Austria.

La propietat fou de la família Sagarra fins el 1930, any en què va ser adquirida per l'arquitecte Cèsar Martinell, que anà fent, amb el temps, importants modificacions.

En l'actualitat és residència d'estiu de la família Martinell. Únicament els masovers hi resideixen tot l'any. “

• A efectes de classificació d’aquesta edificació a les nostres pàgines, ho fem amb l'etiqueta “casa forta”.