Claustre de Sant Domènec – Peralada / Alt Empordà

Informació facilitada per l'Oficina de turisme de Peralada amb la compra de l'entrada al recinte.

I T I N E R A R I

Malgrat d'haver fet fotos a tort i a dret, hem de dir que no hem documentat ni molt menys totes les figures que coronen les columnes d'aquest claustre ...

Situació: A Peralada, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Empordà (Girona).

Època: Segle XIII – Romànic - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bo. Visitable, de pagament.

Accés – Visitat: 15/06/2019.

Trobarem l'entrada a la plaça de la Peixateria, a 42 18 28.0 03 00 30.3, on també hi ha l’Oficina de turisme.

Localització: N 42 18 26 E 03 00 30.0 – Altitud: 31 m.

Descripció

El claustre de Sant Domènec es troba aïllat, al jardí del que actualment és l'oficina de turisme de Peralada.

El claustre és de dimensions més aviat reduïdes.

Té la planta lleugerament rectangular, amb sis parells de columnes a les ales E i W i set parells a les N i S, sobre un basament que només deixa una obertura per accedir a l'interior.

Les dimensions màximes exteriors són de 9,38m per 11,38 i les interiors 7,80 per 9,90.

Els arcs són rebaixats probablement a causa d'una reconstrucció que va patir el claustre in situ.

A més a més la iconografia dels capitells no té una seqüència lògica fet que fa pensar en un canvi d'ordre després de l'esmentada reconstrucció.

Les arcades i columnes tenen com a base un gros plint, que estan disposades per parelles, set parelles al nord i sud, i sis parelles a l'est i a l'oest.

Cada columna està formada per la base (gairebé sempre es componen per un dau quadrat i damunt dos tors separats per una escòcia), el fust sense èntasi, un capitell i un àbac per cada dos capitells.

L'escultura dels capitells és una obra de temàtica variada.

Segons els elements iconogràfics reproduïts podem parlar de diferents tipus de capitells: els més senzills, amb formes geomètriques simples, són de forma troncopiramidal invertida; un altre grup també amb decoració geomètrica, però en aquest cas més abundant; un tercer grup, el conforma una sèrie de capitells cúbics amb dibuixos geomètrics i fitomorfs, i un altre grup està caracteritzat per disposar de pinyes en les volutes.

Els capitells zoomòrfics presenten diferents tipus de composició: els uns presenten lleons rampants, els altres xais i uns tercers sirenes-ocell.

Pel que fa als capitells historiats, alguns responen a escenes bíbliques com la història d'Adam i Eva o la representació del paradís.

És interessant notar que, entre els capitells de la galeria meridional, es troben les armes dels Rocabertí.

Notícies històriques

“ El claustre és l'única resta de l'antic convent de Sant Domènec de Peralada, de frares augustins, fundat segurament a la segona meitat del segle XI.

L'any 1578, després que s'extingís la comunitat d'augustins, fou ocupat pels dominics (d'on prové el nom actual), que hi restaren fins el 1835.

Els edificis conventuals, amb l'església (obra, sembla, del segle XVIII), foren aterrats fa uns anys perquè amenaçaven ruïna, i només quedà el claustre, que fou consolidat i enjardinat, i protegit per una tanca.

Un estudi minuciós ha demostrat que el claustre fou muntat de nou en una època tardana, difícil de precisar, aprofitant els elements romànics anteriors.

Pot ser que aquest claustre procedís d'un altre lloc, però el més lògic és suposar que pertanyia a l'antic convent d'augustins.