Ciutadella de Roses / Alt Empordà

espereu…

Les fotografies que apareixen a continuació no guarden cap ordre determinat en relació amb la visita efectuada.

Façana davantera.

Passarel·la d'entrada a l'edificació.

Porta d'entrada : Portal de Mar.

Monestir de Santa Maria de Roses – segles IX-X – Vista posterior.

Monestir de Santa Maria de Roses.

Baluard de Sant Andreu. Fossat.

Restes d'un baluard destruït amb explosius.

En primer terme, restes de construccions medievals. Al fons vista de les restes del Monestir.

ciutadella-de-roses-google-maps

Vista aèria de la Ciutadella de Roses - Fotografia extreta de GOOGLE MAPS.

I T I N E R A R I

Situació: Dins del casc urbà de Roses, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Empordà – Girona (Girona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. En restauració. Visitable. Un museu força interessant. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres noms

Al Passeig Marítim, davant de la platja.

Localització: N 42 15 56 E 03 10 14 - Altitud: 11 m.

La ciutadella de Roses està situada a l'entrada de la vila per la carretera que ve Figueres.

Presenta una forma de pentàgon irregular d'uns 1013 metres de diàmetre, estructurat en dos nivells defensius concèntrics.

El primer nivell està format per glacis i contraguàrdies units per una contraescarpa.

Passat el gran fossat que l'envolta es troba el segon nivell emmurallat, amb les arestes protegides per baluards.

Els cinc baluards es coneixen amb els noms de Sant Joan i Sant Jordi a l'oest, Sant Andreu al nord, i Sant Jaume i Santa Maria a l'est, aquest últim desaparegut. Al seu lloc hi ha diverses edificacions.

Els altres estan malmesos.

Els murs que uneixen els baluards estan atalussats exteriorment, i reforçats amb contraforts i terraplens de terra, per la banda interior.

Mantenen una alçada d'uns nou metres i tenen un cordó decoratiu que separa l'escarpa del parapet.

Es conserven les dues portes originàries d'entrada al recinte.

La façana principal està orientada al sud i s'hi troba la porta de Mar, que estava defensada per una barbacana de la que només queden els fonaments.

Bastida amb carreus regulars de pedra calcària, a mode d'arc triomfal.

Al nord hi ha la porta de Terra, o de camp, que estava protegida per un baluard.

A l'interior del recinte de la ciutadella es conserva, en part, l'antic circuït emmurallat medieval de la ciutat de Roses que, com s'ha vist, fou aprofitat per construir la nova ciutadella.

Es tracta de les restes de muralles i torres tant del primer recinte defensiu d'època altmedieval, com de les posteriors reformes i ampliacions del període baixmedieval.

En relació al primer recinte també es conserven les restes de la basílica benedictina del monestir de Santa maria de Roses i els elements que l'acompanyen

L'any 1543 es fa el projecte de Luis Pizaño per fortificar la vila de Roses amb obra de terra.

El 1545 es refà el projecte: fortificació de quatre baluards, reaprofitant part de la muralla medieval.

L'any 1553, Calvi s'incorpora als treballs.

El projecte definitiu preveu els cinc baluards de pedra.

Entre els segles XVIII i XIX, la ciutadella participa en diferents conflictes bèl·lics.

L'any 1915 deixa de ser propietat del Ministeri de Defensa i passa a ser del d'Hisenda.

L'any 1927 s'enderroca el baluard de Santa Maria.

L'any 1961 es fa la declaració de Monument Nacional que garanteix la preservació del monument."

Edificacions properes: A Roses i rodalies hi ha un munt d'edificacions per descobrir:

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.

Búnquers de PUNTA FALCONERA

A la vora de la vila de Roses hi ha aquestes interessants construccions del segle XX.

De la pàgina web de Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

Descripció

Conjunt de búnquers situats a la Punta Falconera, que formaven part d'una instal·lació militar que havia estat propietat del Ministeri de Defensa.

Es tracta de quatre grans casamates i un búnquer de comandament o de direcció de tir, utilitzats per la defensa del sector nord de la badia de Roses, juntament amb la bateria del far.

Són construccions subterrànies, bastides amb formigó armat i cobertes amb terra per la part superior.

La part frontal es troba oberta en direcció al mar, ja que correspon a la sala del canó, i es troba revestida per una capa de pedra de la zona, que protegeix de l'impacte dels projectils i camufla.

Els búnquers, situats a primera línia de costa, estan formats per una galeria d'entrada d'uns trenta metres de longitud en direcció sud, que guanya la suficient amplada, al final del recorregut, per poder construir dues cambres laterals a banda i banda.

Tot seguit s'arriba al polvorí, una gran sala de planta rectangular, subdividida en quatre dipòsits, on s'emmagatzemava la munició.

Aquesta sala es troba comunicada amb la sala del canó per dos passadissos laterals.

Aquest últim espai és de planta de quart de cercle i amida aproximadament uns vuit metres de diàmetre.

La paret del fons presenta quatre fornícules i encara es conserven els basaments metàl·lics dels canons.

L'edifici del comandament coordinava i dirigia els canons de les quatre casamates anteriors.

Es troba situat a la part més alta del conjunt i consta d'una part soterrada i una altra part construïda en superfície.

La part soterrada es troba dividida en diverses cambres, destinades a la sala de direcció de tir, un gabinet de treball, l'estació de radio... La part en superfície es correspon amb un búnquer, amb entrada lateral i dependències destinades al comandament i al telèmetre.

La instal·lació militar que acompanya els búnquers està formada per diversos edificis destinats als militars que hi havia a la zona: residència de suboficials, cos de guàrdia, infermeria, cantina, residència d'oficials, edifici de serveis, magatzem, garatge... Actualment, s'està condicionant la zona per fer-la visitable al públic.

Notícies històriques

Els anys 1945 i 1946, el Servicio Militar de Construcción va ser l'organisme responsable de la construcció d'aquest búnquers.

La part nord de la badia de Roses era defensada per dues bateries, la nº 7 situada sota el far i la nº 8 emplaçada a la punta Falconera.

Les casamates eren artillades amb canons Vickers de 15, 2 cm i, a diferència de la bateria de Punta Milà, aquí no existeix cap xarxa de galeries subterrànies que els uneixi.

La construcció de la base militar es va fer prèvia afectació d'uns terrenys a particulars.

La bateria de Falconera i la de punta Montgó tenien com a missió defensar els dos extrems de la badia.

Cap a finals dels anys 80, la base és abandonada pels militars i s'inicia un procés de saqueig i destrucció de l'instal·lacions.

Actualment s'està portant a terme una adequació pel seu ús públic, inclosa en el Programa de conservació del patrimoni natural de la Diputació de Girona i l'Obra Social "la Caixa", així com els diferents treballs de millora silvícola de la massa forestal de punta Falconera."

Font: Wikipedia