Castell Garí – Argentona / Maresme

Valoració: 4 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Molt a la vora de Cerdanyola, en terrenys d’Argentona, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Maresme (Barcelona).

Època: Segle XIX – Modernisme - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Conjunt d'edificacions situades dins d’una extensa propietat privada, envoltada per una reixa de ferro que per si sola ja és destacable.

Les fotografies del present reportatge han estat fetes des del carrer, barallant-nos amb la reixa.

Altres noms: El Cros, Palau Garí - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 03/06/2017:

El trobarem al carrer que a Google Maps s'identifica com a carrer del Torrent de Madà (Creiem que el nom correcte podria ser Maldà (?)).

Localització: N 41 32 09.5 E 02 24 46.1 – Altitud: 20 m. (?)

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Juny 2017):

“ Descripció

El Cros, castell Garí o Palau Garí d'Argentona adopta les característiques d'un gran casal fortificat amb una torre quadrangular adossada i unes torratxes circulars als flancs, amb espitlleres, pròpies tant d'estructures arquitectòniques de caire militar com també d'edificis rurals aïllats, elements que permetien una millor defensa en temps d'inseguretat.

 La finca queda envoltada per una mena de recinte emmurallat.

 Una galeria superior recorre les façanes sota la línea de teulada, aquesta, a quatre vessants, és coberta per teules de ceràmica vidriada, detall que dóna idea de la importància que en aquest moment tingueren les arts aplicades de la mateixa manera que ho fan els acabament de ferro forjat de les teulades de la torre i de les torratxes, de tal manera que tenim agermanats els elements propis del gust de l'època industrial, les arts aplicades, i la temàtica historicista, que es palesa pel "revival" del món medieval amb la construcció d'un edifici amb les característiques d'un castell baix-medieval.

L'accés a la casa es fa a través d'un porxo que té, al seu damunt, una galeria o llotja, propers a l'estil gòtic flamíger.

 La casa és centrada per un pati amb escala al descobert fins el primer pis.

Pel que fa a l'interior, J. Puig i Cadafalch s'encarregà de dissenyar personalment tots els elements del mobiliari i els ornamentals: l'escala, els arrambadors, l'embigat, la xemeneia, els llums,... i fins i tot l'ornamentació escultòrica de les columnes on, entre motius heràldics o florals, hom pot descobrir caricatures com les de Sagasta o Romero Robledo, personatges rellevants de la política del moment.

 L'any 1925, l'arquitecte Lluís Bonet Garí va substituir l’habitatge dels masovers, que era a la planta baixa, i hi va instal·lar dormitoris nous i una sala.


La capella del Cros es construí el 1929 per l'arquitecte Lluis Bonet i Garí.

 


  Notícies històriques

Si tenim en compte que a finals dels segles XIX la construcció no havia assolit l'altíssim grau d'industrialització del nostre moment, podrem valorar en la justa mesura la proesa que representa que Puig i Cadafalch acabés aquesta obra, la casa del financer Josep Garí al Cros d'Argentona, el 1899 després de nou mesos, tan sols, de l'inici de les obres.”

“Fora de la finca, i actualment separat per l'autopista, hi ha la torre del Cros, una torre d'aigua per a la finca, també obra de Puig i Cadafalch” –  Wikipedia.


  • A efectes de classificació a les nostres pàgines ho hem fet amb l'etiqueta “castells”.
  • Evidentment també es podria haver fet servir indistintament altres termes, com palau o casal fortificat.

  • Com en altres ocasions, als efectes de classificació a les nostres pàgines documentem aquí una edificació a la que amb el degut respecte, li posem l'etiqueta de “fals castell”.
  • Aquesta qualificació no ha de ser pas entesa en un sentit pejoratiu. Ens referim a que és una construcció moderna, sense “solera”, sense antiguitat i sense història, tot i que, com també en altres casos, no deixa de tenir el seu encant.

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d’aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:



  • Remetem a les persones interessades en aquest tema, a la pàgina de Patrimoni.Gencat – arqueologia , on trobaran informació sobre un jaciment d'època romana i medieval, descobert en aquest terrenys.

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació: