Castell de Tàrrega – Tàrrega / Urgell

Situació: Dins de la població de Tàrrega (Urgell) – Lleida.

Protecció: BCIN – (Patrimoni.gencat).

Estat: Malmès. Entenem que no deu ser visitable donat l'estat del seu interior. Aparcament als carrers dels voltants. Actualment és propietat de l'Ajuntament de Tàrrega.

Senzill de localitzar: Al final del carrer Pare Vallet, cantonada amb el carrer de Mur del Castell.

• De la pàgina web Patrimoni.gencat, ens complau extreure la següent informació (Gener 2016):

Castell situat en un turó al sud-oest del nucli urbà.

Presenta un estat de conservació força dolent degut a les nombroses transformacions experimentades al llarg del temps i a l'espoli sofert després del seu abandó.

Els elements més antics del castell són les estances situades al sector SE, datables entre els segles XI i XII, i una cisterna amb pou de captació que ocupa bona part de la plataforma inferior del castell . Aquesta fa 4,5 m. de profunditat, 8 m. d'amplada i 12 m. de llargada i la seva cronologia es trobaria al voltant del segle XIII.

L'estructura amb més entitat conservada és el mur de tancament sud, del segle XV, amb una amplada de 3,5 m. i fet amb blocs ben escairats lligats amb morter. El tram superior d'espitlleres d'aquest mur, juntament amb la resta de murs de tancament, són obra del segle XIX. L'espai interior del castell manté una àmplia zona de pati d'armes, envoltada per dependències.

Documentat el 1056.

A partir del segle XI els comtes de Barcelona i els comtes d'Urgell van anar avançant posicions i conqueriren els territoris de la Segarra i l'Urgell als musulmans.

Aquestes noves victòries geogràfiques imposaren la ràpida construcció dels castells defensius, així va nèixer el castell de Tàrrega. L'interès per la conquesta del castell s'atribuïa a més a més a la privilegiada situació geogràfica del mateix com a eix en l'entrellaçament entre els camins dels Pirineus i la costa.

Les excavacions arqueològiques portades a terme al castell després de la seva adquisició per part de l'Ajuntament han permès documentar diferents elements del castell.

En un moment posterior al segle XV es documenta un context d'obres generalitzat, moment en el que es construeix el potent mur de tancament sud, posterior a la amortització de la cisterna, datada entre els segles XIV-XV.

També es documenten murs dels segles XVIII-XIX, lligats amb les Guerres Carlines i amb els usos posteriors del castell."

Parc de Sant Eloi

• Al Parc de Sant Eloi hi ha unes torrasses del Segle XIX (Època carlina) que constitueixen uns pràctics miradors.

castell-de-tarrega-100508_529

Vistes del Parc de Sant Eloi (Al fons de la fotografia), des del lloc que ocupen les restes del castell de Tàrrega.

Urgell : Veure en un mapa més gran.

Altres