Castell de Roset – Vilada / Berguedà

Al cap de poc d'haver deixat la carretera C-26, veiem així la nostre destinació: el turó del centre de la imatge.

castell-de-roset-091112_532

castell-de-roset-091112_536

castell-de-roset-091112_537

castell-de-roset-091112_527

Cisterna.

castell-de-roset-091112_539

castell-de-roset-091112_546

La comparació amb el bastó de muntanya dona una idea de la mida de les pedres.

castell-de-roset-091112_555

castell-de-roset-091112_592

Un grapat de pedres escampades, procedents de l'edificació.

castell-de-roset-091112_594

Situació: En terrenys del municipi de Vilada (Berguedà) – Barcelona.

Època: Segle XI.

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Restes força rellevants.

Accés - Visitat el 12/11/2009:

Procedents de Berga i circulant per la carretera C-26, entre els PK 157 i 158 d’aquest vial i molt a la vora del poble de Vilada, veurem un trencall a mà esquerra (N 42 08 6.36 E 01 55 10.78) amb un cartell indicant per anar al castell de Roset, cap a on ens dirigirem.

Circularem sempre recte, per una pista de muntanya, a dia d’avui,  en bones condicions, llevat d’algun que altre bony, una carretera sense asfaltar, obviant intuïtivament algunes petites desviacions. Trobarem varis indicadors del castell pel camí. Deixarem a la nostra dreta una edificació anunciada com a Masia Coromina.

Al cap d’uns 2,8 km aproximadament, hem aparcat el cotxe (42 08 55.54 01 55 16.10) en un ampli voral de la carretera, davant per davant d’una masia, doncs una mica més amunt la pista per on circulàvem es troba, a dia d’avui, malmesa, molt enfangada.

Ens posem les bambes i a caminar... Uns metres més amunt trobem una desviació, amb un altre cartell indicador (2,5 km. fins el castell), assenyalant que cal continuar per una curta pista, a l’esquerra.

Aviat arribem a un lloc on aquesta pista s’acaba. Hi ha un petit dipòsit d’aigua, d’obra. (Fins aquí es pot arribar còmodament amb un vehicle 4x4). A la dreta veurem el començament d’un discret però evident corriol, per on hem  de continuar.

Ens trobarem caminant una bona estona per un camí planer que serpenteja per la muntanya.

Durant el recorregut ens guiaran un munt de senyals grogues i blanques.

Arribarem a un lloc on hi ha una escletxa a la roca (42 09 03.96 01 54 56.77). Dalt de la paret, una alzina ha aconseguit arrelar-s’hi en un impossible equilibri.

Travessarem el petit túnel que es va excavar per permetre el pas d’una canonada d’aigua

i al poc arribarem a la font de l’Arç (42 09 08.64 01 54 47.41), amb tres boques d’aigua, a dia d’avui completament eixutes.

Ara el camí baixa amb decisió una estona, per al cap, tornar a pujar de nou, fins arribar a un coll (42 08 57.08 01 54 45.18),  una planura amb forces arbres (*). A la dreta mig amagada entre l’arbreda hi ha les restes malmeses de la masia d’en Roset (42 08 57.41 01 54 42.85).

A l’esquerra un darrer indicador ens senyala l’inici d’un corriol que enfilant-se dalt del turó ens duu al cim. Al terra, a estones es poden trepitjar les pedres de l’antic camí medieval.

Finalment creuem per una esquerda entre les roques i baixem a una petita planura on hi ha les restes del castell.

La durada de la caminada ha estat d’uns 45 minuts.

Localització: N 42 08 54.29 E 01 54 51.16 - Altitud: 1.023 m.

Altres: Impressionants vistes des del castell.

(*) ITINERARI ALTERNATIU

Segons ens ha informat gent de la contrada, durant la primera part del recorregut, i bastant abans del lloc on hem aparcat, hi ha una casa a mà esquerra del camí, que es veu molt restaurada. Té barrada l’entrada per una gruixuda cadena de ferro. A l’altra banda de la pista hi ha una gegantina roca.

Un cop passada aquesta casa, a mà esquerra hi ha una desviació (42 08 52.62 01 55 05.02).

Si no anem errats en la interpretació de les orientacions que ens han donat, si circuléssim per aquesta pista arribaríem (amb un vehicle 4x4) al coll citat anteriorment.