Església de Sant Vicenç – Castell de l’Areny / Berguedà

I T I N E R A R I

Situació: A Castell de l'Areny, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Berguedà (Barcelona).

Estat: Aparenta un bon estat. El dia de la nostra visita, per la tarda, la porta de l’església estava oberta i vàrem poder entrar tranquil·lament a l'interior.

Vàrem aparcar a l'entrada del poble, en una esplanada disposada a l'efecte, tot i que al ser dissabte, estava força plena.

Senzill de localitzar donades les dimensions del llogaret.

Edifici al que s'accedeix des de la carretera de Borredà a Vilada, tocant a l'últim municipi.

Està ubicat al centre del petit nucli urbà de l'antiga parròquia.

És una construcció de planta rectangular, coberta una doble vessant amb teula àrab. A un dels costats hi ha una torre de planta quadrangular coberta a quatre aigües. Hi ha una sèrie d'obertures de petites dimensions, distribuïdes de forma aleatòria.

Encara conserva l'esquema romànic però actualment l'absis ha desaparegut. L'entrada és a un lateral i la porta amb aplics de ferro forjat del segle XI o XII.

El parament és de pedra irregular disposada en filades.

Portal

Portal d'entrada de dues fulles o batents que s'obre cap a l'interior de l'església i que tanca el portal de mig punt. Els aplics de ferro de la porta són de caire senzill i representen un dels exemples més primitius de portes de ferramenta romànica de tot el Berguedà.

La trobem documentada al s. XIV.”