Castell de Rocafort – Martorell / Baix Llobregat

Situació: En terrenys del terme municipal de Martorell (Baix Llobregat) – Barcelona.

Època: Segles XI – XII - Generalitat de Catalunya.*

Protecció - BCIN - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Escasses  restes, situades al costat de les parets del Priorat benedictí de Sant Genís de Rocafort, edificació supervivent amb més entitat del conjunt format per l’església i el castell. Lliurament accessible.

priorat-st-genis-rocafort-081206_502priorat-st-genis-rocafort-081206_507priorat-st-genis-rocafort-081206_511

L'itinerari proposat és el següent:

0 - Procedents de Barcelona i circulant per l'autopista A-2, en sentit Lleida,  prenem la sortida anunciada com de Castellbisbal - zona industrial (P. K. 591 – N 41 27 46 E 01 58 17). A la rotonda girarem a l'esquerra, tercera sortida,  (hi ha sols un indicador: zona industrial) per on entrarem a la propera població de Sant Andreu de la Barca.

Ens trobarem circulant pel carrer Ferro fins arribar a la antiga carretera N-II, a la que ens incorporarem per una rotonda, cap a la dreta, en sentit Martorell.

Entrarem a aquesta població circulant pel carrer del Mur, fins arribar a la Plaça del Portal d'Anoia, i abans de creuar el pont sobre el riu  Anoia, (A l'esquerra hi ha un edifici de “la Caixa”), hi ha una minúscula rotonda, per on girarem per invertir el sentit de la marxa, per tal de poder continuar pel segon carrer a mà dreta, carrer del Torrent de Rosanes i Sant Josep després (Si no anem errats, a data d'avui al mapa de Google, estan invertits els sentits de circulació d'aquest carrers que ens han de permetre aquesta part del  recorregut).

Ara ja veurem un cartell informatiu de tràfic que ens assenyala la direcció per anar a Gelida, cap a on ens dirigirem.

De seguida ens trobarem circulant per la carretera C-243b. Passarem pel costat d’unes gegantines columnes que sostenen les calçades de l'autopista AP-7. Aquí veurem l'únic cartell que hem trobat, que ens indica per anar a Sant Genís.

Passat aquest lloc, molt aviat a l'esquerra en una corba, veurem l’inici d’una curta pista de muntanya, sense asfaltar, sense cap indicació, per on hem d’entrar, i on hi ha un petit espai per deixar-hi el cotxe (N 41 28 03 E 01 55 17)(*).

Si anéssim amb un vehicle TT podríem continuar uns metres més amunt, i en una petita planura, aparcar-lo. Si ens passéssim, una mica més endavant, a mà dreta, veurem un senyal vertical indicatiu de la situació del PK 1 d’aquesta carretera. Aquí mateix també podríem deixar el vehicle al voral, i tornar a peu, enrere. És una carretera estreta, amb moltes corbes, i on no hi ha gaires oportunitats d’aparcar a la vora del lloc a on ens dirigim.

Així doncs, tornant a la situació on hem assenyalat d’aparcar en primera instància (*), al final d’aquesta petita pista s'inicia un corriol, ben definit, que sense pèrdua i en un suau recorregut, ens condueix en uns 20/30 minuts, primer a la font d’en Gilet (41 27 56 01 55 27 - aigua no potable) i finalment, al davant de la porta del Priorat benedictí de Sant Genís de Rocafort.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació: Juliol 2020:

En resten part de les muralles i una torre rodona, tot romànic i bastit a la mateixa època.

La torre és cantonera i va ser bastida en un angle de la roca del turó per reforçar la muralla.

Totes les restes es conserven fins a l'alçada de les espitlleres.

La muralla ressegueix tot el turó de Rocafort per la banda de migdia i a ponent en queden vestigis.

La torre és al SE. A Rocafort hi ha restes de l'església del monestir.

Tot l'entorn fortificat està realitzat amb carreus rogencs de pedra de la contrada, ben tallats i afilerats regularment.

Església de Sant Genís

Edifici de planta rectangular sense absis diferenciat ni en planta ni en alçat.

La paret de llevant s'ha esfondrat durant aquest segle, hi havia tres finestres de mig punt i esqueixada interior.

Els murs laterals són reforçats per tres arcades per banda, unes de mig punt i altres apuntades.

La volta era apuntada, sostinguda per un arc toral.

L'aparell és de carreus tallats i escairats col·locats en filades horitzontals.

La porta, a ponent, és de mig punt amb dos arcs en degradació, l'exterior dels quals és extradossat amb un guardapols adornat amb boles.

Al timpà, llis, hi ha una flor de sis pètals incidida.

També hi ha motius semblants incidits a la llinda.

Notícies històriques

A Rocafort hi hagué l'antic priorat benedictí de Sant Genís de Rocafort, que va ser fundat pels senyors de Castellví (era dins el terme de Castellví de Rosanes) el 1042.

Esdevingué filial de Sant Miquel de Cruïlles.

La comunitat, amb el seu prior, és documentada des del 1146.

Era formada pel prior, dos monjos i dos beneficiats, un dels quals tenia cura de la parròquia de Santa Margarida, situada a peu del castell, i del monestir de Rocafort, vora l'actual cementiri.

Al segle XVI fou secularitzat.

El castell fou volat durant la Guerra de Successió i només l'església fou respectada.

Esplèndides vistes de la població de Martorell i de la muntanya de Montserrat, al fons.

Edificacions properesTant a la vila de Martorell, com a les seves rodalies, hi ha un bon nombre d'edificacions medievals. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina, o accediu al següent enllaç:

Altres pàgines: Paisatges del Baix Llobregat

MAPA de situació