Castell de Raïmat – Lleida / Segrià

F O T O S

Donades les dificultats que comporta l'obtenció d'una fotografia actual d'aquesta edificació, us oferim una imatge extreta de la web corporativa de l'entitat propietària, on a més també hi ha una imatge que suposem és de primers del segle XX.

Castell de Raïmat - web-corporativa.

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó que presideix la localitat de Raïmat, entitat municipal descentralitzada de Lleida, ciutat i municipi de la comarca del Segrià i capital de la província (Lleida).

Època: Segle XVII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ho desconeixem. No l'hem visitat i ni tant sols és acceptablement visible exteriorment, donat que és dins d'una finca de propietat privada, envoltat de vegetació que impedeix la seva visió.

Hi ha una zona d'aparcament a N 41 40 34 E 00 28 39.

A la part alta de la població de Raïmat.

Localització: N 41 40 34.49 E 00 28 42.82 – Altitud: 320 m. (Dades extretes directament de Google Maps).

• De la pàgina web de l'empresa Raimat, ens complau extreure la següent informació (Maig 2013):

“ El Castell

Al costat de la finca, sobre un turó que domina la població, es troba el Castell de Raïmat, que va ser adquirit i reestructurat el 1914 per la família Raventós.

Un escut gravat a la pedra que franqueja la porta d'entrada al castell explica el probable origen del nom Raïmat.

Hi veiem, a l'escut, una mà i raïm, testimoni de l'antiga presència de vinyes a les terres entorn del castell.

Aquest escut va ser adoptat per Raïmat com a símbol de la marca i es troba a l'etiqueta de totes les seves ampolles.

Aquest castell té un caràcter més residencial que defensiu, raó per la qual les línies de la fortificació són molt austeres.

El 1914 es va tornar a reestructurar el seu interior, i en l'actualitat s'utilitza com a habitatge o residència dels convidats de la família Raventós.”

• En una altra de les entrades d'aquesta mateixa pàgina, es diu (Maig 2013):

Manel Raventós, un cop va consolidar el cava al mercat, va adquirir 3.200 hectàrees de terres ermes a Lleida.

D'aquesta manera va néixer Raïmat, el segon gran projecte de la família Raventós.

En aquells temps, la finca de Raïmat era un desert desolat i pedregós amb un castell gairebé en ruïnes, i resultava del tot impossible pensar que aquelles terres poguessin donar qualsevol tipus de fruit.

Amb la construcció del canal d'Aragó i Catalunya, el 1910, va augmentar l'àrea de regadiu en 43.400 hectàrees i va tornar la fertilitat a les terres del Segrià.

Manel Raventós va decidir obrir més de 100 kilòmetres de sèquies que, a través del canal, van dur l'aigua a les terres de Raïmat.

Manel també va observar que la fruita del Segre era molt aromàtica i gustosa, i va encertar en creure que el raïm que s'hi cultivés produiria un vi excel·lent.”

Segrià : Veure en un mapa més gran.