Castell de Palol Sabaldòria – Vilafant / Alt Empordà

castell-de-palol-sabaldoria-090624_501bis

Vista general del conjunt.

castell-de-palol-sabaldoria-090624_503

Sembla ser que la filada de carreus que es veu en mig de les dues modernes construccions, són part de les restes de l’antic castell.

castell-de-palol-sabaldoria-090624_509

Façana de l’església de Palol (esmentada per primer cop el segle XII).

Situació: A les afores de Vilafant (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XI.

Estat: Arruïnat. Poques restes. No és accessible, doncs una tanca de tela metàl·lica  rodeja tota la finca, on hi ha un conjunt arquitectònic format per una església preromànica, un castell medieval i un mas. Aparcament als voltants d’aquest cercat.

Accés - Visitat el 24/6/2009:

Dins de la població de Vilafant cal localitzar el carrer de Santa Llogaia nº 114, on hi ha una rotonda (42 14 38 02 57 32), i prendrem la primera sortida per continuar, sempre recte, i ens trobarem circulant per la carretera de Vilafant. Deixarem a l’esquerra una nau industrial a mig construir. Passarem pel bell mig d’unes gegantines columnes que ara s’estan aixecant i que si no anem errats serviran en un futur proper pel pas de l’AVE. Deixarem a la nostra dreta una bòvila abandonada ( 42 14 36 02 56 56), i al poc, també a la dreta, ja veurem el mas.

Localització: Coordenades situats davant del cercat: N 42 14 33 E 02 56 47. Altitud: 46 m.

Altres: Aquest conjunt conté també restes ibèriques i romanes. L’Ajuntament de Vilafant va aprovar l’any 1995 un Pla Especial de Protecció per preservar-lo, a fi d’aturar l’estat de degradació que patia i procedir a excavar i restaurar tot el complex.