Església parroquial de Sant Esteve – Avinyonet de Puigventós / Alt Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Avinyonet de Puigventós, població i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Empordà (Girona). Edificada frec a frec amb el Castell d’Avinyonet de Puigventós.

Protecció: Ho desconeixem. El dia de la nostra visita, a la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* corresponent a aquesta edificació, no hi ha cap constància al respecte.

Estat: Bo. Llevat de la rellevant presència del portal adovellat, no hem estat capaços de identificar amb seguretat les restes del castell de les de l’Església de Sant Esteve (fortificada – segles XIII-XVIII) i/o de les de l'antiga capella de la Comanda, la capella de Sant Joan.

Deixem per a gent més entesa en el tema aquesta qüestió, i ens limitem a deixar constància fotogràfica d'aquest conjunt en l'actualitat.

Fora dels horaris de culte, l’església roman tancada.

La trobarem a la Plaça de l’església. Aparcament als carrers dels voltants.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Març 2019):

L'església de Sant Esteve es troba situada al centre del poble.

És un edifici de grans dimensions, d'una nau i planta rectangular.

Conserva elements d'èpoques diverses, que corresponen principalment a dues etapes constructives (segles XII-XIII i segle XVIII), així com la fortificació del temple amb murs emmerletats i atalussats que indiquen la seva integració al castell veí.

Els merlets, perfectament conservats, presenten els garfis dels mantellets.

Del període romànic és el frontis, convertit en capçalera des del segle XVIII, en canviar-se l'orientació del temple.

L'antiga portalada es troba actualment tapiada i només se'n pot observar la forma de l'arc de mig punt de l'arc exterior.

Al centre de la façana hi ha una finestra atrompetada d'arc de mig punt, i a la part superior un campanar de paret de dos pisos amb arcs de mig punt.

La façana actual es troba situada a llevant i mostra el timpà corresponent a la portalada romànica encastada al mur, damunt la porta rectangular d'accés.

L'interior és cobert amb volta de llunetes i decorat amb motllures.

Notícies històriques

El temple de Sant Esteve d'Avinyonet va ser construït en època romànica, segurament durant els segles XII-XIII.

Posteriorment va ser reconstruït i fortificat al llarg del segle XV, i modificat completament el segle XVIII, quan es va capgirar l'orientació de l'església i l'antiga portada va passar a ser capçalera.

A aquesta darrera intervenció correspon la data del 1780 que hi ha en una de les obertures.”