Església parroquial de Sant Pere – Figueres / Alt Empordà

Situació: A Figueres, ciutat capital de la comarca de l'Alt Empordà (Girona).

Època: Segle IX – Romànic -  Generalitat de Catalunya.*

Protecció: El dia de la nostra visita, a la pàgina web corresponent a aquesta edificació, no hi ha cap constància al respecte - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bo. El dia de la visita (dissabte) vàrem poder accedir lliurament a l'interior.

La trobarem al carrer Sant Pere.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2019):

Situat al centre de la ciutat al costat de l'Ajuntament.

Es tracta d'un edifici religiós, d'origen gòtic.

La façana és molt simple amb rosassa i timpà contemporani.

L' interior presenta una sola nau, amb capelles ocupant els contraforts -laterals-.

Té un cimbori octogonal i campanar reconstruït - tipus fortificació - l'absis principal i 2 laterals: 1 és sagrari i l'altre sagristia.

En el lateral exterior dret trobem un pòrtic amb 3 arcs apuntats, de factura posterior Baptisteri adjunt al lateral dret.

La il·luminació natural s'aconsegueix per dues rosasses en els braços del creuer, i la de la nau; i pels vitralls de l'absis central.

La primera menció és de 1020 i al seu voltant s'hi bastí el nucli medieval de Figueres.

Probablement es va construir sobre una primitiva església paleocristiana.

Del temple romànic inicial (s. X-XI) en queden restes dels murs de la cara nord amb una espitllera a l'esquerra de la nau, al peu del campanar.

En s. XIV s'aixeca, sobre l´edifici romànic, el temple gòtic.

Aquest nou edifici arribava fins a l'actual creuer i era d'una sola nau amb voltes de creueria i contraforts (sense creuer ni girola).

El 1578 es va reconstruir la façana, d'estil neoclàssic, on hi destaca un gran ull de bou que dóna llum a tota la nau.

En posterioritat ha sofert nombroses ampliacions (el 1678 es començà la Capella dels Dolors, al costat nord) i modificacions.

En el s. XVIII l'antiga capçalera gòtica es substituïda per un creuer i un absis poligonal.

A finals L´any 1895 es va construir la cúpula segons un projecte de l´arquitecte Josep Azemar.

Durant la Guerra Civil l´església pateix importants destruccions (incendis i enderrocs).

Entre 1941 i 1948 es va reconstruir amb carreus de pedra, el creuer coronat pel cimbori octogonal, seguint l´estil gòtic de l´antiga nau, aconseguint així un conjunt unificat, sobri i monumental.

Del temple gòtic original es conserva la nau amb les voltes de creueria i els contraforts.

De creació gòtica, era el centre de la vida parroquial figuerenca, i d'aquest centre depenien els deganats de Figueres, Peralada i Castelló d'Empúries.

Ja abolit el delme, es mantenia pels drets de peu d'altar, els d'estola i pels productes no venuts.

Cremada per primera vegada, 21 Juliol 1936; el 8 de Setembre es va aprovar el decret per destruir l'església de San Pere; els treballs començaren el 8 de Novembre i varen costar mig milió de pessetes; per manca de diners no s'acabà d'enderrocar; però sí l'església dels Dolors que compartia els murs en la part Nord, part del campanar, el presbiteri i el creuer de St. Pere.

Part de les pedres de l'enderroc s'empraren per la volta i parets de carrega de la riera Galligans, en el carrer Pella i Forgas, d'altres en el Parc i a l'era Deseya.

A l'any 1941 Amadeo Llopart, Enric Mora i Josep Mª Sagarra, de Barcelona, varen fer el projecte per la restauració del temple.”

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.