Castell de Monells – Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura / Baix Empordà

monells-fortificat-100424_505bisblog

Plaça de Jaume I.

Plaça de Jaume I.

Una torre de l'antiga muralla.

El Rissec.

I T I N E R A R I

Situació: A Monells, entitat de població del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà) – Girona.

Època: medieval.

Estat: Desaparegut. Conjunt medieval molt ben conservat. Hem aparcat en un lloc disposat a l’efecte, a l’entrada mateix de la població (N 41 58 31.94 E 03 00 04.57), doncs en principi no es pot accedit a l’interior del poble amb el vehicle privat.

Accés - Visitat el 24/04/2010.

Localització:  N 41 58 29 E 02 59 56 - Altitud: 51 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, ens complau extreure aquest fragment d’informació literal sobre Monells:

“El conjunt format per les seves places i carrers exemplifica l'evolució de l'arquitectura popular a través de diferents etapes històriques. Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D'estil gòtic, la plaça de l'Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals.
Durant els segles XVII i XVIII s'aixecaren cases sobre els murs de la fortificació, es reordenaren els espais interiors i es formaren dues línies de carrers, el de Vilanova a llevant i el de la Riera en el marge esquerre del Rissec.
A la façana de moltes d'aquestes cases avui hi podem veure dates referents a aquests anys.

La plaça de Jaume I

Plaça porticada amb forma de rectangle irregular. A la banda de migdia destaca l'antiga Casa de la Vila, amb una finestra gòtica d'arcs trilobulats. A la banda N, recolzada en un dels arcs de la porxada, hi ha una reconstrucció de l'any 1881 de la migera (Sic) de Monells.”

Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.