Can Fàbrega – Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de L’Heura / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Monells, entitat de població del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de L’Heura, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època: Segle XVI – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ben conservada. Actualment és un establiment d'hostaleria, tot i que un cartell adverteix que al restaurant sols es serveix als residents a l'hotel – (Hotel Arcs – Monells)

Altres noms: Can Mai, Can Riba, Can Puig-Salelles – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 24/04/2010 i el 15/10/2016:

La trobarem una mica més endavant del PK nº 11 de la carretera GIV-6701 (Corçà / Madremanya / Bordils),  a l'entrada mateix de Monells, al costat del lloc disposat per aparcar-hi els vehicles.

Per obviar possibles problemes de circulació, recomanem aparcar el més aviat possible, i recórrer a peu els carrers del llogaret, gaudint d'aquesta manera d'un agradable passeig pels bonics racons d'aquesta població.

Advertim de que és un lloc força visitat, especialment durant els caps de setmana

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

“ Descripció

Edifici situat a l'extrem nord del barri del Castell. És de planta rectangular, amb coberta a dues vessants. A la part posterior té un cos afegit amb coberta a una vessant i més baix.

El cos principal consta de planta baixa, pis i golfes. A la planta hi ha les dues portes d'accés principal: la primera a la façana nord, d'arc de mig punt, i la segona, de la mateixa tipologia, a la façana de llevant. Al damunt de l'arc d'una de les portes figura la data del 1743.

Al pis hi ha finestres allindades,amb carreus regulars d'emmarcament i ampit, i les golfes són de la mateixa tipologia, encara que de dimensions més petites. Algunes d'aquestes finestres apareixen tapiades o bé modificades; a la situada a l'esquerra del primer pis de la façana principal hi ha un escut a la llinda amb una orla on apareix una mà que sosté una espasa o punyal. És un element remarcable d'aquesta casa la garita de pedra situada a l'angle nord-est, cilíndrica i de base decreixent amb una petita mènsula amb una testa esculpida.

Notícies històriques

Can Fàbrega, coneguda també amb els noms de Can Mai, Can Riba i Can Puig-Salelles és una masia dels segles XVI-XVII, que ha experimentat diverses modificacions al llarg dels anys.

A una d'aquestes reformes pertany un dels portals d'accés, segons consta a la inscripció superior (1743).

L'emblema que apareix en una de les llindes correspon al llinatge Fàbrega. Se sap que el 1661 Joan Fàbrega va rebre el privilegi de ciutadà honrat de Barcelona.”

Baix Empordà : Veure en un mapa més gran.