Castell de Marmellar – El Montmell / Baix Penedès

Accedint al castell.

Castell, interior.

Vegi's l'amplada de la paret comparada amb la llargada del bastó.

Església de Sant Miquel Arcàngel del castell de Marmellar:

Entorn d'aquest castell.

I T I N E R A R I

Situació: A la urbanització Castell de Marmellar, del municipi de El Montmell (Baix Penedès) – Tarragona.

Època: Segle XII - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Al costat hi ha l’església de Sant Miquel del castell de Marmellar.

Altres noms: Els castellots.

Accés - Visitat el 30/05/2007:

Diferents itineraris segons procedència del viatger. L'itinerari que hem seguit nosaltres, és el següent:

Procedents de Vilafranca, després de travessar Sant Martí de Sarroca, de seguida arribarem a Torrelles de Foix.

Abans d'entrar al poble, hi ha una zona industrial.

A l'esquerra es veu una nau amb un cartell: “Materials Torrents”, i a continuació, al costat, una altra nau amb un rètol que diu “Sisa”. Entre aquestes dues edificacions hi ha un carrer. Per aquí, deixem la carretera per on hem arribat i seguim.

Al cap de poc, el carrer es transforma en una carretereta, estreta i molt poc concorreguda que a la fi, ens durà a la urbanització Castell de Marmellar. Un parell de cartells, ens han guiat fins arribar al castell.

Situació del lloc on hem aparcat, als peus del castell: N 41 21 35 E 01 33 03

Tot seguit, a peu, per un costerut però curt camí, hem arribat a tocar les pedres d’aquesta edificació.

Després, ja a casa, estudiant el recorregut realitzat a través de Google Maps, veiem que podem donar una referència: 41 21 38.13 01 33 13.38 que ens situarà, dins la urbanització, al darrer carrer d'aquesta, i que ens abocarà al camí del castell.

En quan al tram final del recorregut, tot i que nosaltres hi hem accedit amb un vehicle de turisme, caldrà que cadascú valori la conveniència de fer el mateix.

Localització: N 41 21 31.4 E 01 33 04.5 – Altitud: 406 m.

Altres:

• La majoria dels castells presideixen la contrada en la qual estan edificats, des de les altures. No és el cas d'aquesta edificació, enclotada en una vall.

El que feia aquest castell, era controlar el pas pel camí que apareix a la fotografia, resseguint el curs de la riera.

Un altre exemple d'edificació de les mateixes característiques, podria ser el castell de Mediona, al terme municipal de Mediona, a l'Alt Penedès.

“ Castell de Marmellar

Els erudits Josep Puig i Cadafalch, Antoni de Falguera i Josep Goday i Casals, en un treball magnífic que feren l'any 1907 i que titularen "L'arquitectura romànica a Catalunya", van triar el castell de Marmellar com a paradigma de castell romànic.

Quant al castell deixaren escrit: "La disposició del castell romànic es veu clarament al castell de Marmellar.

Un turó espadat que aïlla un revolt d'una riera sosté la primitiva fortificació.

Les cingleres el rodegen pel nord i oest, un tall que sembla fet per mà de l'home el separa del restant de la serra.

Tot ell estava rodejat de murs fets de tàpia sobre un basament de pedra.

A dintre s'hi aixecava l’església i el lloc d'habitació, el donjon francès.
La porta era al costat est.

La precedeixen dos recintes fortificats per murs emmerletats que semblen més moderns."

Referent a l’església, diuen que l'absis forma com una torre de la muralla i que l'interior està decorat amb "barbes pintures".

També diuen que, per fer la melassa, empraren un encanyissat en comptes de fer servir posts.

Aquest interessant conjunt, que la gent anomena els Castellots fou aixecat segurament al segle XI.

L'esment més antic que es coneix del Castell de Marmellar és de l'any 1401.

Una curiositat d'aquest castell és la seva situació. Malgrat estar situat al pollegó que rodeja la riera, queda molt enclotat.

La roca Ceguer, el puig de Maria i les Roques Altes envolten el castell i s'alcen gairebé 200 metres més.

Per aquest motiu es varen bastir diversos edificis fortificats i torres: Cal Roca Vidal, la torre de l'Esquerrà, Cal Pigot, Cal Jan Pau.

Aquestes construccions estan o estaven més enlairades i podien comunicar-se amb el recinte del castell.

L'església de Sant Miquel Arcàngel del castell de Marmellar fou la parròquia de la contrada fins a l'any 1377.

Actualment les rústegues pintures que hi havia a l’església estan exposades al Museu d'Art de Catalunya.

La vellíssima pica baptismal de l’església de Sant Miquel de Marmellar és ara dins l’església de Sant Jaume dels Domenys.”

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.