Església de Sant Miquel del castell de Marmellar – El Montmell / Baix Penedès

I T I N E R A R I

Situació: A la urbanització Castell de Marmellar, del municipi de El Montmell (Baix Penedès)  – Tarragona.

Època: Segle XI – Romànic – (Diputació de Tarragona).

Situada al costat del castell de Marmellar, és l'antiga església d'aquest castell.

Protecció: No hi consta - (Diputació de Tarragona).

Estat: Restaurada en part. Lliurament accessible.

Altres noms: Església de Sant Miquel Arcàngel -  (Ajuntament del Montmell).

Accés - Visitada el 30/05/2007:

Com hem citat anteriorment, aquesta edificació forma part del recinte del castell de Marmellar. Així doncs, remetem a les persones interessades en visitar-la, a la pàgina referida a aquesta construcció, on hi trobaran un detallat itinerari.

Altres:

• De la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana, referida al castell de Marmellar, ens complau extreure la següent informació:

“ L'església de Sant Miquel, del castell, romànica, també en ruïnes (on hi havia unes notables pintures, molt primitives, que recentment han estat restaurades i traslladades al Museu Nacional d'Art de Catalunya), fou la parroquial fins el 1377, que el culte passà a l'antiga sufragània del pla.

El 1148 hom intentà de fundar-hi un priorat canonical regular de Sant Ruf d’Avinyó, sota l'advocació de Santa Maria, però no prosperà.”

• De la pàgina web de l'Ajuntament del Montmell, en l'apartat referit al castell de Marmellar, a la part final, facilita quatre dades de l'església, informació que  ens complau transcriure tot seguit (Juny 2013):

“ L'església de Sant Miquel Arcàngel del castell de Marmellar fou la parròquia de la contrada fins a l'any 1377.

Actualment les rústegues pintures que hi havia a l’església estan exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya.
La vellíssima pica baptismal de l'església de Sant Miquel de Marmellar és ara dins l'església de Sant Jaume dels Domenys.”

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.