Castell de Llaés – Ripoll / Ripollès

Situació: Al llogaret de Llaés, nucli de població del municipi de Ripoll (Ripollès) – Girona.

Època: Segle X - Generalitat de Catalunya.*

Estat: No és accessible lliurament, és de propietat privada. Actualment és una residència de turisme rural

Accés - Visitat el 28/06/2008:

Procedents de Santa Maria de Besora (N 42 07 37 E 02 15 21), on es pot visitar el castell  de Besora, hem travessat aquest poble i quasi a la sortida, a mà esquerra, veurem un trencall amb un cartell informatiu que ens indica que cal continuar per aquí per arribar a Llaés primer i a Ripoll després.

Per una estreta carretera de muntanya, asfaltada, després d’un còmode recorregut d'uns 6 km., hem arribat a un trencall senyalitzat (*), on hem girat a mà dreta, i després d’un curt recorregut per una pista de muntanya, hem arribat a una masia, on hem girat a l'esquerra i hem aparcat el cotxe en un descampat molt a prop (42 09 16 02 14 56).

A continuació, a peu, hem caminat els 50 metres que ens separen d’una porta, que barra el pas als terrenys on hi ha l'edificació que volem visitar.

No havent pogut localitzar cap persona en aquest lloc, avui hem donat per finalitzada la visita.

Localització: N 42 09 16.43 E 02 14 52.35 – Altitud: 1.007 m. (Dades extretes directament de Google Earth).

Altres: (*) En aquest trencall hi ha un indicatiu de la direcció que cal seguir per visitar “EL PANTEÓ, dedicat a la memòria de setanta-quatre carrabiners i un oficial, que foren afusellats per ordre del general carlista Francesc Savalls el 1874”. (Ripoll – turisme).

A l'esquerra, per sota de la pista de muntanya, una mica amagat entre la vegetació, sense cap indicador,  apareix aquest senzill monument.

•  De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* , ens complau extreure la següent informació - (Desembre 2018):

Descripció

L'actual rectoria ocupa el lloc de l'antic castell de Lacesse, del qual romanen només alguns murs, que és troba citat des de l'any 919 i que fou de l'alt domini del Monestir de Sant Joan de les Abadesses.

La primitiva església de Sant Bartomeu, erigida per l'abadessa Ranlo i consagrada pel bisbe Ató el 960, fou reemplaçada per una altra que consagrà l'Abat Oliva el 1025.

Es pot observar com tot el perímetre exterior és format per un clos emmurallat, aprofitant en part la roca mare tallada per donar més verticalitat.

L'accés es realitza a través d'un camí en ziga zaga i la porta en angle.

En l'edifici actual, tot i que molt transformat, es poden veure encara a la cara sud, restes d'algunes espitlleres.

Tot el conjunt conserva encara un aspecte de casa forta.

La rectoria actual és obra del segle XVI.

Del castell només resta algun mur a la rectoria.

Tot i ser els abats de Sant Joan senyors de la major part del terme, els segles XI i XII la seva jurisdicció pertanyé als senyors de Milany, també vescomtes de Besalú.

El 1342 l'abat de Sant Joan en comprà la jurisdicció i passà des d'aleshores al domini total del monestir.

* Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*

Ripollès : Veure en un mapa més gran.