Castell de Les Ventoses – Preixens / Noguera

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


castell-de-les-ventoses-081115_504

Vista de la muralla.

I T I N E R A R I 


Situació: A l’entrada mateix de la població de Les Ventoses, nucli del municipi de Preixens ( La Noguera ) – Lleida.

Època: De la pàgina web de l’Ajuntament de Preixens, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2012):

“LA MURALLA DE LES VENTOSES

La primera referència documental que tenim de les Ventoses data de l’any 1131, fent referència expressa al castrum de Ventoses. L’origen d’aquest castrum tindria a veure probablement amb l’existència des del darrer quart del segle XI d’una casa forta o masia situada probablement en el punt més elevat del nucli, que dominaria l’antic camí. 

A partir del segle XII, a més a més de consolidar-se una trama entorn del castell o casal en una primera fase, aviat el nucli s’estendria cap a l’est, prenent com a eix un carrer principal que enllaçaria amb el camí. Durant aquest període, caldria destacar la constància de diversos portals, fet que ens indicaria l’existència d’un perímetre murallat. Aquesta configuració es mantindria més o menys fins al segle XVII.

El tram de muralla objecte de protecció és precisament un vestigi del perímetre murallat que envoltava el nucli de les Ventoses amb finalitat defensiva. Situat a la part sud del carrer de les Piques, té una longitud total de 80 metres, formant un angle de 165º. Al seu extrem est té una altura de 2,5 metres, que va augmentant gradualment fins arribar a uns 10 metres en el seu punt màxim.

Resulta difícil determinar les rehabilitacions que ha sofert la muralla al llarg dels anys, i el grau d’elements originals que encara l’integren. L’estat de conservació del mur és acceptable, si bé en alguns punts el morter de calç utilitzat per unir les pedres ha estat erosionat deixant buits i blocs solts.”

Estat: Desaparegut. Subsisteix un llenç de muralla, un vestigi del perímetre emmurallat que envoltava la vila. Lliurament accessible. Aparcament discrecional, sense problemes, als carrers dels voltants.

Altres noms:

Accés - Visitat el 15/11/2008:

Llevat de que altres veus més autoritzades que les nostres informin de la situació de possibles restes d’un castell o d’un casal en aquesta població, sols donem constància de l’existència d’aquest tram de muralla.

Localització: N 41 47 46 E 01 00 46 – Altitud: 309 m.

Altres:

Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Noguera : Veure en un mapa més gran.