Castell de Les Sitges – Torrefeta i Florejacs / Segarra

Varis:

I T I N E R A R I

Situació: A la vora de Florejacs,  nucli de població del municipi de Torrefeta i Florejacs (La Segarra) – Lleida.

Època: Segles XIII – XIV  - (Patrimoni.gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.gencat).

Estat: Aparenta un bon estat. Supèrbia presència. De propietat privada. Visitable.

El 24/07/2016, veiem que està "tancat temporalment" - (Consell Comarcal de la Segarra).

Al costat hi ha restes de l'església de Sant Pere.

Accés - Visitat el: anys 2005, 2006, 2009 i 2012.

Un dels varis itineraris possibles, podria ser el següent:

Procedents de Barcelona i circulant per l’autovia A-2 en sentit Lleida, prendrem la sortida a Cervera i continuarem circulant per la carretera L-311 primer (amb destí Guissona), i la L-313 després en sentit Ponts. Al PK 20 d’aquesta darrera carretera, prendrem un trencall a mà esquerra, degudament senyalitzat, per dirigir-nos a Florejacs.

Poc abans d’entrar a aquesta població, a mà dreta, veurem una desviació (N 41 48 08 E 01 13 12), una carretereta asfaltada,  amb un diminut cartell assenyalant per dirigir-nos cap al castell de les Sitges. Continuarem per aquí, recte, (hi ha un petit trencall a la dreta, que obviarem, que condueix al cementiri, molt proper), i després d’un recorregut aproximat d’uns 1800 metres, arribarem a aquesta edificació, que durant aquest darrer tram del recorregut ja ha estat visible.

Podrem aparcar al davant .

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Febrer 2013):

" Descripció

És un notable conjunt format per una torre de planta rectangular, datable al segle XIII, envoltada per una muralla que dibuixa un recinte també de la mateixa forma.

La porta d'accés a l'interior del recinte s'obre a la façana sud, és de mig punt adovellat, i ve precedida per unes escales modernes.

A la seva dreta hi ha dos contraforts, i a l'esquerra n'hi ha un altre on hi ha una finestra amb reixa.

A la planta següent hi ha quatre finestres. A la façana oest, hi ha tres finestres que donen al segon pis, a la planta següent, hi ha dues finestres a cada lateral, i al centre hi ha dos obertures d'arc ogival, separades per un pilar. A la façana nord, hi ha diverses petites obertures repartides per la façana. A la façana est, hi ha un ample contrafort a la planta baixa, a la dreta hi ha una finestra.

A la planta següent hi ha quatre finestres i una porta al centre.

A la planta següent, hi ha tres finestres.

L'element més antic que conserva és la torre, feta amb carreus rectangulars ben alineats en filades; fa uns 20 metres d'alçada i consta de tres pisos i terrassa.

Notícies històriques

La notícia més antiga d'aquest castell data de 1116, any en què Pere Ponç abans d'anar al Sant Sepulcre, féu testament i el deixà al seu fill Arnau. Al s. XIII, la fortalesa de les Sitges era dels senyors de la baronia els Josa, i posteriorment ho van ser els de Cortit, els Bartomeu, els Agulló i els Ribera. Després de la guerra de Successió, la fortalesa, com a part integrant de la baronia de Florejacs, fou confiscada, tot i que retornà als Ribera el 1725. A mitjan del segle XVIII pertanyia als marquesos de Gironella, que en van mantenir el domini jurisdiccional fins a la fi de l'Antic Règim. "