Castell de Pallargues – Els Plans de Sió / Segarra

castell-de-pallargues-11

I T I N E R A R I

Situació: A Les Pallargues, entitat de població i capital del municipi de Plans de Sió, comarca de La Segarra (Lleida).

Època: Segle XI - Generalitat de Catalunya. *

Protecció: BCIN - Generalitat de Catalunya. *

Estat: Bon estat. Visitable. Aparcament als carrers dels voltants.

Accés - Visitat el 18/09/2005 i 10/09/2006:

Carrer Prat de la Riba, 5.

Altres:

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya *, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2017):

El castell s'aixeca en el punt més alt del nucli de les Pallargues i està orientat al sud.

Pertany a la tipologia dels castells-palau, amb una planta irregular, formada per tres cossos de mida diferent, fruit d'ampliacions successives. Té un cos central de planta quadrada, i dos cossos laterals rectangulars de menors dimensions.

Està format per planta baixa, on es troben les dependències destinades als serveis, com ara les quadres, el celler o la presó, i dues plantes superiors amb els murs realitzats amb carreus regulars.

A la façana principal, de gran llargada, destaca l'arc gòtic de 13 metres d'alt per 7,5 metres d'ample, en l'eix del qual es troba la finestra de la sala noble i la porta d'entrada, amb un arc de mig punt i grans dovelles, que queda enfonsada respecte el pla de la façana, avui només visible en part, a causa de l'afegit posterior del balco i l'arc de mig punt sobreposat, al igual que el contrafort que queda situat a la seva dreta.

Les grans finestres, algunes d'elles amb reixes de ferro forjat, estan ordenades regularment al llarg de tota la façana, tot i que amb l'aparició dels balcons, la façana va canviar la seva imatge.

S'aprofità el gran arc i es van rebaixar les finestres per convertir-les en balcons amb baranes de ferro forjat, i també es va construir una torreta en una de les balconades, a l'extrem sud-oest.

Durant la guerra civil es va haver de refer la coberta i es va rebaixar en part aprofitant les pedres per a fer la tanca del corral.

Notícies històriques

La primera referència d'aquesta fortalesa la trobem al 1040, quan es confirma la possessió per part de l'església d'Urgell del castell de Guissona, dins el terme del qual hi havia el "Castellum Espalargi".

Al segle XIV el castell va pertànyer primer a Berenguer de Rajadell i més tard a Joan de Concabella.

Dos segles més tard el terme era propietat dels Argençola, que en conservaren el domini fins l'abolició dels senyorius al segle XIX.

La construcció ha entrat a formar part d'un circuit de castells particulars oberts al públic."

MAPA de situació