Castell de La Guardiola – Roses / Alt Empordà

castell-de-la-guardiola-090729_504_0

Vista del panell que ens ha identificat l'edificació.

castell-de-la-guardiola-090729_505_0

Detall.

castell-de-la-guardiola-090729_507

Aquesta és la barraca que comentem al text de l'itinerari. A continuació veurem altres fotografies de les restes.

castell-de-la-guardiola-090729_512

Al fons, les instal·lacions de radar del Paní.

castell-de-la-guardiola-090729_509

castell-de-la-guardiola-090729_521

Situació: En terrenys de l'extens terme municipal de Roses (Alt Empordà) – Girona.

Època: Medieval - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Pràcticament desaparegut. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 29/07/2009:

Procedents de Roses i circulant per la carretera amb destinació a Cala Montjoi  primer, i a Cala Jóncols després, havent deixat enrere Montjoi, i posteriorment el trencall degudament indicat per anar a la Torre de Norfeu (42 14 52 03 14 51), al cap de ben poca estona, trobarem una desviació a mà esquerra (42 15 13 03 14 55).  A dia d’avui, una barrera i un avís del Departament de Medi Ambient i Habitatge impedeixen el pas amb cotxe. Hi ha també un cartell informatiu: Puig Alt. Aquesta és la direcció que hem de seguir.

Hem deixat aparcat el vehicle aquí mateix, al voral de la carretera, i hem continuat a peu.

Ens trobarem caminant per una erma praderia, sense ni un sol arbre, per un ampli camí. La identificació de les restes no ha estat difícil. A la fotografia que portàvem com a referència, es veia quelcom semblant a un petit arbre.

I efectivament al costat d’un raquític arbre, potser l'únic en tota la plana, rodejat d’una mica de vegetació verda, s'intuïa que podria haver-hi “quelcom”.

Abandonem la pista per un difús trencall a l'esquerra (42 15 17 03 14 43), deixem a la dreta, el terra del que sembla haver estat  la base d’una petita edificació (?) i ens dirigim cap a aquesta taca de verdor.

Ens rep ben ufana una barraca de camp.

Des de la barrera fins aquí hem trigat uns 10 minuts de suau passeig.

Bones vistes sobre el mar.

Localització: N 42 15 15 E 03 14 40 -  Altitud:113 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya*, ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Situat al pla de la Guardiola, a la part final del vessant sud del Puig Alt, en un planell elevat que domina la cala Montjoi pel seu vessant nord-est.

S'hi arriba per una pista de terra que s'agafa des de la carretera de Roses a Cadaqués, per la via de la costa.

Es tracta de les restes d'un castell de guaita que es conserva en força mal estat.

En general, les restes conservades delimiten un recinte de planta més o menys rectangular, molt arrassat.

Sobre la vessant sud-oest que baixa cap a la cala Pelosa i la badia de Montjoi hi ha dos trams de mur força arrassats, que formen cantonada i presenten una filada d'espitlleres seccionades.

Aquestes obertures tenien forma atrompetada i eren força allargades.

Al sector nord-oest hi ha les restes d'una possible torre, de planta quadrangular.

A continuació, tot el límit nord de l'edifici es correspon amb un llarg tram de mur d'uns quatre metres de llargada, del que només s'observa el seu coronament que sobresurt pocs centímetres del nivell del sól.

A l'extrem est, pel costat on la fortificació era més accessible, es conserva la imprompta d'una vall, excavada a la roca i, actualment, força degradada.

Dins del que seria el recinte de la fortificació hi ha una gran barraca de paret seca, de planta cilíndrica i amb la coberta de falsa cúpula.

A banda i banda de la porta hi ha dos petits murs que delimiten l'accés a l'interior.

Integrades dins de les estructures pertanyents al castell hi ha restes d'altres murs que haurien format part d'una masia construïda posteriorment al mateix indret.

Les referències històriques del castell de la Guardiola són confuses.

Hom apunta a la possible relació entre el castell medieval de la Guardiola, l'antic cenobi que es localitzava en aquest entorn i el castell de "Magrivil".

Es pot dir només que el topònim, sense referència concreta a la fortalesa, es emprat en un text de la segona meitat del segle XVII, donant nom segurament a un paratge més extens que el que designa avui; es tracta d'un memorial dels plets sobre jurisdiccions territorials i drets de pesca entre Roses i Cadaqués: "... de un acte rebut als 24 de Agost 1669 consta que Onofre Sastre, sent del terme de la vila de Rosas al Procurador de Fra Greonim Climent Abad de Mer, y Rosas, lo qual acte de possessio en fol. 108. retro, y disposicions de deu testimonis de visu sobre lo article 96 dels donats als 24 de Ianer 1673, consta que la heretat, y territori de Monyoi, y Guardiola estan circumvehins, y contiguos a dita cala de la Pelosa; luego la cala de la Pelosa es del terme de Roses" (Arxiu de Cadaqués).

Les ruïnes de la Guardiola foren descobertes el novembre del 1972 gràcies al topònim (com s'explica a l'obra citada, "L'Arquitectura ..., pàg. 216).

La manca d'estudis arqueològics obliga a treballar en el camp de les hipòtesis, situant la fortalesa a l'època alt-medieval vers el s. IX-XI, o fins i tot abans.

Cal tenir fe per tal d'assumir que aquí hi ha hagut anteriorment un castell. Una bonica barraca de camp (?) és l'element arquitectònic de més entitat que hi ha enmig de les probables restes de l'edificació que busquem, trossos inconnexes de pedres (llicorella) escampades per tot arreu.

Afortunadament  un cartell informatiu, de metall, malmès, instal·lat per l'Ajuntament de Roses, ens reconforta una mica, pel que representa d'identificació “oficial” d’aquestes restes.

Al municipi de Roses hi ha una bona quantitat d'edificacions medievals:

Informacions complementàries de l'ITINERARI

castell-de-la-guardiola-090729_503

En aquest lloc és on hem aparcat el cotxe i hem començat el camí a peu.

castell-de-la-guardiola-090729_527

Praderia erma. A l'esquerra del camí trobarem aquesta edificació.

Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.

castell-de-la-guardiola-090729_511

Vistes des del castell.

castell-de-la-guardiola-090729_529

Altres vistes des del castell. L'edificació que apareix a la fotografia és la Torre de Norfeu. Per cert , en aquesta vista, el camí d'accés a la torre és perfectament identificable.