Castell de La Bisbal del Penedès / Baix Penedès

Les dues finestres són pràcticament les úniques restes de la històrica edificació.

Situació: A La Bisbal del Penedès (Baix Penedès) – Tarragona.

Època: Segle XIV - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Pràcticament desaparegut. Actualment el Centre Municipal de Cultura ocupa el solar on havia estat bastida aquesta edificació. Les restes de l'antic castell es van aprofitar en la construcció de noves edificacions.

Altres noms: Casal dels Salbà.

A la Plaça Major.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de La Bisbal del Penedès, ens complau extreure aquest fragment d'informació:

“El castell o casal dels Salbà apareix documentat per primera vegada l'any 1191, quan Guilia de Banyeres allibera i torna a Albert de Castellvell el castell de la Bisbal. L'any 1330 n'era castlà Guillem de Salbà.

El màxim esplendor el té al segle XV, en temps de Joan II, quan era castlà Bernat de Salbà, ja amb el títol de baró.

Fou el castell escenari d'una revolta dura i cruenta als voltants de l'any 1330, moment en què Guillem de Salbà va haver d'incendiar i destruir les cases del voltant per vèncer la rebel lió dels pagesos, la qual cosa va donar origen a la plaça del poble (avui plaça Major i antigament plaça Reial).

Com a anècdota, es pot indicar que hi feren estada Joan I (1391) i Joan II (1464).

L'any 1875 les tropes liberals van establir una guarnició de cent homes al castell, i el van fortificar.

Un dels cossos del castell va ensorrar-se l'any 1916.

La part que resta, actualment consolidada, serà remodelada a fi d'albergar el Casal de Cultura, que inclourà la biblioteca, el museu, i sales de conferències i exposicions.”

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.