Torre Forta de Santa Cristina – La Bisbal del Penedès / Baix Penedès

Placa exhibida a la façana de la Torre.

I T I N E R A R I

Situació: A la urbanització Pineda de Santa Cristina, terme municipal de La Bisbal del Penedès (Baix Penedès) – Tarragona.

Època: Medieval  - Se'n tenen notícies desde del segle X - (Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIN - Patrimoni.Gencat - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmesa, sense sostre, manté en peus les quatre parets. Lliurament accessible. Aparcament davant de l'ermita de Santa Cristina (Reconstruïda després de la Guerra Civil).

Altres noms

Accés - Visitada el 21/04/2007 - Visitada de nou el 13/12/2014:

Recorregut actualitzat

Havíem estat en aquest mateix lloc el mes d’abril de l'any 2007. Llavors sols preteníem localitzar edificacions medievals, principalment, castells i torres, però no esglésies. Vàrem visitar la Torre Forta de Santa Cristina, sense fer gaire  cas de l’ermita que hi ha al costat.

Ara, avui, havent ampliat el nostre camp d'acció, estant interessats en el tema de les esglésies d’època medieval, hi hem tornat.

I ens hem trobat, com ja advertíem a l'apartat “Miscel·lània”, de que “en el moment de fer alguna excursió de les descrites aquí, caldrà tenir en consideració la data d’emissió de l’itinerari, en els canvis que inexorablement es produeixen al llarg del decurs dels anys i que podrien desvirtuar completament el text descrit.”

Efectivament així ha estat. Han passat set anys i la construcció de la variant de la carretera C-51 (El Vendrell – Valls) ha variat la forma d’acostar-s’hi.

Així doncs, procedim a fer unes petites, però substancials correccions.

Hi hem accedit des del Vendrell, circulant per la “nova” carretera C-51, en sentit nord. Quan arribem a un punt situat a 41 16 57.1 01 25 17.8 trobem una rotonda. Girem per invertir el sentit de la marxa i busquem una sortida indicada per entrar a la carretera C-51z i/o per anar a “La Pineda de Santa Cristina”, cap a on ens dirigirem.

Transitant per la “vella” carretera, que discorre en paral·lel a la “nova”, arribarem a un punt situat més o menys a 41 16 26.2 01 26 41.7 on hi ha una sortida a la dreta de la carretera, sense cap indicació, que accedeix a un camí de terra, per on continuarem.

Durant la propera part del recorregut, el camí és una mica esquerp: primer asfaltat, després de terra, amb pedres, bonyegut, però és transitable, amb precaució, sense preses, amb vehicles de turisme, doncs dona servei als veïns d’aquesta part de la urbanització.

41 16 29.4 01 26 18.0 hi ha una desviació. Continuem per l'esquerra.

41 16 21.7 01 26 26.7 nova desviació. També girem a l'esquerra. Però a partir d'aquest lloc, ja proper a l'ermita, el camí es fa una mica més estret i bonyegut. Potser caldria valorar l'estat que presenti el terreny durant els propers metres, i si cal, aparcar i accedir-hi a peu. Si hem arribat fins aquí en un 4×4, encara podem continuar tranquil·lament.

A aquestes alçades, com quasi sempre en aquest tipus de terrenys, el problema més gran rau en la remota possibilitat de trobar-se amb un vehicle de cara durant el recorregut, amb les dificultats que comporta la maniobrabilitat en aquest llocs.

Pocs metres més endavant, arribem al nostre destí. El recorregut total, per camins de terra haurà estat d'uns 1.100 metres aproximadament.

A dalt, al davant de l'ermita podrem donar la volta al vehicle, disposant-lo per la tornada i aparcar còmodament.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

La casa fortificada té una forma quadrada i el seu estat és molt ruïnós.

El material emprat en la seva edificació fou la pedra, bé en forma de grans pedres (la part baixa), bé en forma d'encofrat de tàpia (part alta).

La façana consta d'una obertura en un arc amb grans blocs de pedra com a dovelles.

Cal destacar també les sis espitlleres que encara es poden veure perfectament i que denoten el seu possible ús com a refugi.

Al darrera de la casa fortificada s'hi troba la cova de Santa Cristina.

Notícies històriques

Segons el senyor Solé i Caralt la casa fortificada que hi ha al costat de l'ermita de Santa Cristina correspon a un Castrum (castell) del segle X.

Situat en el mil·lenari camí de Vilafranca a Valls, en el lloc més alt de la serra, servia de refugi als cristians en una zona que va ser nombroses vegades frontera cristiano - sarraïna durant el segle X."

• De la pàgina web de l'Ajuntament de La Bisbal del Penedès - (Enllaç trencat ) - ens complau extreure la següent informació:

“ L'ermita de Santa Cristina es troba situada als primers contraforts del coll de la Rubiola, conegut també pel coll de Santa Cristina, que antigament havia tingut el nom de coll d'Alberic (s. XIV).

Es documenta per primera vegada l'any 1211.

Sobre la seva part romànica i com es va originar hi ha dues teories: L'una afirma que des del principi fou ermita romànica (s. XII), i l'altra manté que inicialment era una torre de guaita (s. XI) que va ser adaptada com a ermita.

En qualsevol cas, conserva una planta romànica, espitlleres, dos arcs ogivals sostinguts per impostes amb motllures treballades, al costat de les quals s'hi localitzen algunes pintures amb formes geomètriques.

A poca distància de l'ermita es conserven les restes d'una antiga edificació, a vegades identificada com a columbari, però és més segur que es tracti de la casa de qui va repoblar el lloc, Bernat Jofre, per encàrrec del castlà Fontallada, segons el document de 1211. “

Baix Penedès : Veure en un mapa més gran.