Ermita de Santa Cristina – La Bisbal del Penedès / Baix Penedès

F O T O S

Ermita de Santa Cristina – La Bisbal del PenedèsErmita de Santa Cristina – La Bisbal del PenedèsErmita de Santa Cristina – La Bisbal del PenedèsErmita de Santa Cristina – La Bisbal del PenedèsErmita de Santa Cristina – La Bisbal del PenedèsErmita de Santa Cristina – La Bisbal del Penedès

Torre forta de Santa Cristina – La Bisbal del Penedès

Torre forta de Santa Cristina - Foto any 2014

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de la urbanització La Pineda de Santa Cristina, estesa pel terme municipal de La Bisbal del Penedès, a la comarca del Baix Penedès - (Tarragona).

Època: Segle XIII – Romànic – (Pat.mapa) - Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Exteriorment presenta un bon aspecte. No és accessible lliurament. Al davant mateix hi ha la Torre Forta de Santa Cristina.

Accés - Visitada el 13/12/2014:

Havíem estat en aquest mateix lloc el mes d’abril de l’any 2007. Llavors sols preteníem localitzar edificacions medievals, principalment, castells i torres, però no esglésies. Vàrem visitar la Torre Forta de Santa Cristina, sense fer gaire  cas de l’ermita que hi ha al costat.

Ara, avui, havent ampliat el nostre camp d’acció, estant interessats en el tema de les esglésies d’època medieval, hi hem tornat.

I ens hem trobat, com ja advertíem a l’apartat “Miscel·lània”, de que “en el moment de fer alguna excursió de les descrites aquí, caldrà tenir en consideració la data d’emissió de l’itinerari, en els canvis que inexorablement es produeixen al llarg del decurs dels anys i que podrien desvirtuar completament el text descrit.”

Efectivament així ha estat. Han passat set anys i la construcció de la variant de la carretera C-51 (El Vendrell – Valls) ha variat la forma d’acostar-s’hi.

Així doncs, procedim a fer unes petites, però substancials correccions.

Hi hem accedit des del Vendrell, circulant per la “nova” carretera C-51, en sentit nord. Quan arribem a un punt situat a 41 16 57.1 01 25 17.8 trobem una rotonda. Girem per invertir el sentit de la marxa i busquem una sortida indicada per entrar a la carretera C-51i/o per anar a “La Pineda de Santa Cristina”, cap a on ens dirigirem.

Transitant per la “vella” carretera, que discorre en paral·lel a la “nova”, arribarem a un punt situat més o menys a 41 16 26.2 01 26 41.7 on hi ha una sortida a la dreta de la carretera, sense cap indicació, que accedeix a un camí de terra, per on continuarem.

Durant la propera part del recorregut, el camí és una mica esquerp: primer asfaltat, després de terra, amb pedres, bonyegut, però és transitable, amb precaució, sense preses, amb vehicles de turisme, doncs dona servei als veïns d’aquesta part de la urbanització.

A 41 16 29.4 01 26 18.0 hi ha una desviació. Continuem per l’esquerra.

A 41 16 21.7 01 26 26.7 nova desviació. També girem a l’esquerra. Però a partir d’aquest lloc, ja proper a l’ermita, el camí es fa una mica més estret i bonyegut. Potser caldria valorar l’estat que presenti el terreny durant els propers metres, i si cal, aparcar i accedir-hi a peu. Si hem arribat fins aquí en un 4x4, encara podem continuar tranquil·lament.

A aquestes alçades, com quasi sempre en aquest tipus de terrenys, el problema més gran rau en la remota possibilitat de trobar-se amb un vehicle de cara durant el recorregut, amb les dificultats que comporta la maniobrabilitat en aquest llocs.

Pocs metres més endavant, arribem al nostre destí. El recorregut total, per camins de terra haurà estat d’uns 1.100 metres aproximadament.

A dalt, al davant de l’ermita podrem donar la volta al vehicle, disposant-lo per la tornada i aparcar còmodament.

Altres: De la pàgina web de Vikipèdia, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

L'ermita de Santa Cristina es troba sobre una muntanya des d'on

es pot veure la Bisbal, a la vora de l'antic camí reial que unia Barcelona amb l'Aragó.

A la façana podem veure una teulada a dues vessants i dues portalades: l'entrada de l'ermita i l'entrada a la casa de l'ermità, avui deshabitada.

La portalada de l'ermita té a la part superior la inscripció: "Fet l'any 1804".

Al darrera veiem, a mà esquerra, les restes de l'antic absis romànic al costat del qual s'ha edificat la part nova de l'ermita.

A la teulada hi podem veure una espadanya amb la campana.

El principal material emprat és la pedra.

L'interior té una sola nau amb uns grans arcs d'ogiva que tenen unes interessants motllures a la línia d'imposta.

Cal ressaltar també la pica d'aigua beneïda realitzada en un sol bloc de pedra.

S'hi ha realitzat treballs de reconstrucció.

Al segle XIII es construí l'ermita de Santa Cristina, d'estil romànic.

Només en resta un petit absis, les parets que sostenien la volta de canó, dues espitlleres i una taula de pedra d'una sola peça que avui encara es conserva com altar.

Sobre aquesta capella s'edificà la nova ermita (1804), ja que l'antiga s'havia quedat petita.

Per a la nova construcció es dividí l'antiga ermita amb un trespol a uns 2,5 m d'alçada. Els baixos s'adheriren a la nova construcció i el pis de dalt fou destinat per l'ús de l'ermità.

Els documents més antics daten del 1348, quan Berenguer Bages de Vilarodona disposà unes almoines per l'ermita de Santa Cristina. Una visita pastoral de 1508 parla de la imatge de Santa Cristina, desapareguda avui a causa dels fets de 1936. Al 1739 trobem un document en el qual la Bisbal demana ajut per a l'ermita. Gràcies a això, el 1804 s'acaba la nova capella.

Amb la Guerra Civil quedà molt malmesa, però es va reconstruir amb l'esforç del mossèn J. Bundí, fill i rector de la Bisbal.”