Castell de Claret de Cavallers – Sant Mateu de Bages / Bages

castell-de-claret-de-cavallers-120225_517

Part superior del turó que presideix el llogaret de Claret de Cavallers, on es presumeix que hi havia estat bastit el castell del mateix nom, i on ara sols hi regnen unes antenes de comunicacions.

castell-de-claret-de-cavallers-120225_522bisblog

Interpretem que les filades de carreus que apareixen al centre de la fotografia, coronades per una antena de comunicacions, situades per sota del turó que presideix el llogaret, son pedres de l'antic castell.

castell-de-claret-de-cavallers-120225_523

En aquesta fotografia es veuen més clarament les pedres citades.

castell-de-claret-de-cavallers-120225_521bisblog

Possiblement les pedres que es veuen en aquesta fotografia, també podrien tenir quelcom a veure amb l'antic castell ...

I T I N E R A R I

Situació: A Claret de Cavallers, llogaret de Sant Mateu de Bages, municipi de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segles XII – XIII.

Estat: Pràcticament desaparegut. Sols hi resten unes poques filades de pedres discretament visibles des del poble, situades per sota del cim d’un petit turó que corona el poble, on ara hi presideixen unes antenes.

Accés - Visitat el 25/02/2012:

Procedents de Súria i circulant per la carretera C-55 en direcció nord (Cardona), en un lloc situat una mica més endavant del PK 50, a les coordenades 41 50 40 01 43 17 trobarem una sortida a l’esquerra, per on continuarem, i que ens dirigirà a la petita localitat de Valls de Torruella.

Al cap d'uns 100 - 200 metres tornarem a trobar una altra sortida a l’esquerra (41 50 39 01 43 11) per on seguirem i ens trobarem llavors circulant per la carretera BV-3002.

Posteriorment tornarem a trobar una desviació ( 41 50 27 01 41 23) a l’esquerra per on continuarem. Està situada uns 200 metres abans de la fita del PK 4 d’aquesta carretera ( A la dreta hi ha el mas de les Feixes de Coaner).

A partir d’ara abandonarem l’asfalt i circularem per un ampli camí de terra perfectament transitable, seguint la pista principal, obviant intuïtivament algunes petites desviacions que anirem trobant durant el recorregut.

Trobarem un trencall a les coordenades 41 50 14 01 41 18. Hi ha un cartell invitant a anar a Can Semis, per l’esquerra. Nosaltres continuem per la dreta.

Finalment tornarem a trobar un trencall a  41 49 22 01 38 44. Hi ha un cartell que ens indica per anar, per l’esquerra, a Claret de Cavallers.

Entrem al llogaret i aparquem (41 49 15 01 38 49) en una placeta sense asfaltar.

Localització del castell: N 41 49 17 E 01 38 47. Altitud: 578 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages ens complau extreure, extractada, la següent informació:

“ És un nucli d'edificacions molt curiós i interessant, ja que s'hi pot observar l'estructura característica dels pocs agrupaments rurals de cases de la zona, d'hàbitat essencialment dispers. El seu origen medieval es fa ben palès. Les cases conformen un arreplec de disposició essencialment defensiva. “

• Més coses:

Cal dir que hem accedit a aquesta edificació des del castell de Coaner, procedents de Súria, circulant amb un vehicle 4 x 4 per uns boteruts camins de muntanya, sense cap indicació.

Gràcies a les instruccions d’un home d’una masia, hem pogut finalment arribar a Claret.

El recorregut que descrivim aquí és el que hem fet de retorn, també indicat per la mateixa persona, i que a la fi, ens ha resultat més fàcil.

Esperem que estiguin correctes les dades que facilitem, donat que no és fàcil prendre notes sobre la marxa, quan no estem segurs de que aquesta “marxa” sigui la correcte ...

Informacions complementàries de l'ITINERARI:

sant-mateu-de-bages-la-sala-mapa-ajuntament