Església de Sant Joan dels Caus – Sant Mateu de Bages / Bages

Església de Sant Joan dels Caus – Sant Mateu de Bages

I T I N E R A R I

Situació: Al davant del mas dels Caus, en terrenys de Sant Mateu de Bages, població i municipi del mateix nom a la comarca del Bages (Barcelona).

Estat: Aparenta un bon estat. Ens va resultar impossible acostar-nos-hi. Està situada al bell mig d'unes terres de conreu, on en aquesta època de l'any, està molt avançat el cultiu, i no és possible acostar-s'hi per mor de fer malbé les plantes, tal com s'aprecia a les fotografies.

Un dels habitants de la masia dels Caus ens va comentar que si volíem veure-la de prop, hauríem d'esperar a finals de juny, primers de juliol, data en la que procedirien a la sega i llavors seria accessible (Per celebrar aquest aconteixement, s'oficia una missa per Sant Joan degollat).

Accés - Visitada el 02/05/2014:

Segurament aquest constitueix un clar exemple de que és més senzill fer una mirada al planell següent, que no pas explicar-ho:

Circulant per la carretera C-55 (Olesa de Montserrat – Solsona ) en sentit nord, en un lloc situat a 41 50 40.5 01 43 17.3, entre els PK 50/51 (Poc més endavant del PK 50)  d'aquest vial,  prenem una sortida, indicada, que ens aboca a la petita localitat de Valls de Torruella.

Tot seguit sortim de Torruella circulant per la carretera BV-3002 (Carretera de Valls de Torruella a Salo) en direcció a aquesta darrera població.

Havent deixat enrere Salo, aproximadament al PK 10,5 d'aquesta carretera BV-3002, en una corba, (41 50 36.9 01 37 51.2), trobarem una sortida a mà dreta, per on continuarem, travessarem tot seguit un pont i a la sortida continuarem també per la dreta.

De nou trobarem una altra desviació: ara la carretera segueix per l'esquerra, però per la dreta surt un camí de terra perfectament transitable. Hi ha uns indicadors: Caus, Rossinyol, Jaudet. Per aquest camí seguirem.

Ben aviat tornarem a trobar una altra desviació a mà dreta (41 50 51.0 01 37 39.6 - Hi ha un indicador, difícil de llegir), per on continuarem, fins arribar en ben poca estona al mas dels Caus.

Amb consentiment d'un jove, habitant d'aquesta masia, hem aparcat el cotxe en aquest lloc i des del final de l'era, amb un teleobjectiu, hem pogut prendre les fotografies que il·lustren aquest petit reportatge.

NOVA VISITA 11/07/2014:

Tal i com ens varen indicar, i hem pogut comprovar, a primers de juliol ja han portat a terme la recollida del gra. De nou, amb el consentiment del mateix jove amb el que varem parlar el mes de maig, ens hem disposat a veure, ara  ben de prop, l’església. Per arrodonir la visita, ens han facilitat les claus de la capella, cosa que ens ha permés visitar el seu auster interior. Des d'aquesta pàgina, volem donals-hi les gràcies de nou, per la seva gentilesa.

Localització: N 41 50 52.7 E 01 37 46.9 – Altitud: 522 m. – Dades extretes directament de Google Earth.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Maig 2014):

“Descripció

Edifici religiós. Església situada a uns 500 metres de la casa. És un edifici petit que presenta una sola nau (8'25 x 4'20 mts) amb absis llis. El portal és molt petit però està ben orientat, data de l'any 1600.

Té campanar d'espadanya simple. L'interior està enguixat. A l'alçada del cap i a mà esquerra hi ha una petita capella de 4 mts. x 3'10 mts.”