Castell de Castellnou de Llinars / Llinars del Vallès / Vallès Oriental

Valoració: 8 vots.
espereu…

F O T O S


I T I N E R A R I 


Situació: Dins de la localitat de Llinars del Vallès (Vallès Oriental) – Barcelona.

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN

Estat: El Castellnou és l’edifici més emblemàtic de la vila. Exteriorment presenta molt bon aspecte. Desconeixem el tipus de propietari i si és visitable. Aparcament als voltants d’aquesta edificació.

Altres noms: Castell Nou de Llinars

Accés - Visitat el 19/04/2008:

Cal localitzar el nº 7 de l’avinguda de Pau Casals d’aquesta localitat. (Molt a la vora de la plaça de la Vila. Així doncs caldrà estar atents a vigilar cartells informatius que ens dirigeixin a l’Ajuntament. També és molt a la vora del Parc dels Corbera).

En aquest lloc, (41 38 23 02 24 12), hi ha unes escales de ferro que donen accés a un pas elevat sobre aquesta avinguda, i que al mateix temps possibiliten la contemplació de la façana d’aquesta edificació, difícil de veure des d’altres punts, doncs està cercada per un tancat, i rodejada de vegetació que dificulta la seva visió.

Localització: N 41 38 24.96 E 02 24 12.12 – Altitud: 193 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

El Castellnou de Llinars és un edifici de planta quadrada, d'uns 27 m de costat, organitzat entorn d'un pati central. La façana té un portal d'amples dovelles, damunt del qual hi ha un entaulament que conté l'escut dels Corbera sostingut per dos lleons rampants.

Un vestíbul d'arc rebaixat mena al pati, al fons del qual hi ha amples estances amb volta de creueria rebaixada. A la dreta del pati hi ha una arqueria amb columnes toscanes de granit. Al pis, presenta un arc central molt ample i rebaixat, flanquejat per dos arcs de mig punt, i, al segon pis, sis arcs lleument apuntats. Aquesta galeria o llotja dóna accés a l'escala principal, que condueix a la sala noble de la casa, un rectangle de 14 x 7 m i de dues plantes d'alçada, amb un magnífic enteixinat de cassetons i un fris pintat de temàtica profana. L'enteixinat, dividit en sis sectors per poderoses jàsseres,consta de 234 cassetons quadrats, i és finament decorat per motllures, dentelles, arquets i cordó. És prolongat, ja a nivell dels murs, per un fris pintat al tremp de caire al·legòric, que consta de 32 òvals emmarcats per estípits amb basament grutesc. Els sis òvals del mur de ponent inclouen els escuts de llinatges emparentats amb els Corbera, l'escut dels quals és a sota el fris, voltat de llorer. Els 26 òvals restants representen els dotze mesos de l'any, amb el seu nom escrit en català i el seu signe zodiacal, repetint la iconografia medieval de les labors agrícoles. Set planetes amb els seus signes astrològics. I finalment, les set virtuts -les teologals i les cardinals- acompanyades de textos sagrats en llatí, que hi fan al·lusió. És obra d'un pintor anònim i provincià, que hi va infondre una gràcia manierista de caràcter netament popular.

Notícies històriques

El Castellnou de Llinars es dreça en un petit turó enjardinat que presideix el poble, en un costat de la carretera de Sant Celoni a Cardedeu, pràcticament integrat dins del nucli urbà. Fou edificat per Rimbau IV de Corbera-Santcliment, baró de Llinars, entre 1548 i 1558, dins d'una concepció netament renaixentista de palau residencial, en substitució de l'antic castell del Far, centre de la baronia de Llinars, que havia estat aterrat un segle abans pel terratrèmol de 1448.

 En el nou palau, hom no oblidà l'aspecte defensiu, concretat en petits baluards i en unes torrelles angulars situats als angles. Aquestes obres de fortificació foren suprimides el segle passat, arran de les guerres carlines, i només en resten els baluards de la part N.”

Informacions complementàries:

castellnou-de-llinars-captura-de-pantalla-pagina-web-ajuntament

Captura de pantalla d'una pàgina web de l'Ajuntament de Llinars del Vallès.

castell-nou-llinars-dels-valles-080419-mapa

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Vallès Oriental : Veure en un mapa més gran.