Castell de Can Feu – Sabadell / Vallès Occidental

espereu…

L’edificació actual es va construir durant el segle XIX, o sigui que de medieval no en té res. Tot i així, cal fer constar que es va construir sobre les pedres d’una antiga masia, propietat dels Sobrarber,  documentada des del segle XI.

castell-de-can-feu-110818_552

Vista general, entorn.

castell-de-can-feu-110818_505

castell-de-can-feu-110818_710

castell-de-can-feu-110818_524

castell-de-can-feu-110818_537

castell-de-can-feu-110818_526

castell-de-can-feu-110818_527

castell-de-can-feu-110818_544

castell-de-can-feu-110818_703

D E T A L L S

Situació:  A Sabadell, ciutat del Vallès Occidental (Barcelona)

Època: Segle XIX.

Estat: Actualment presenta un aspecte força descuidat. Havent passat a propietat de l'Ajuntament de Sabadell, es tenen ambiciosos plans per tal de recuperar la construcció i l'entorn que l'envolta.

Hem aparcat el cotxe al bell mig d'un ampli espai vuit, davant per davant de l'edificació:

• Visitable durant la Festa Major de Sabadell (Setembre).

Accés - Visitat el 18/08/2011:

Trobarem aquesta construcció a tocar dels carrers Colòmbia i Passeig de Can Feu.

LocalitzacióN 41 32 21.6 E 02 05 37.4 - Altitud: 165 m.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

" Descripció

El Castell de Can Feu està format per un casal rectangular, de tres plantes i teulada a quatre vents, voltat per dues galeries cobertes, una de descoberta i un hipotètic pati d'armes en forma d'u.

Tot el conjunt està rodejat d'un extens parc i tancat amb un mur, on s'obren dos accessos, l'agrícola a nord i el senyorial a ponent, flanquejat per uns xiprers i una capella.

A cada angle del casal hi ha una torreta, la de ponent és més gran, té cinc plantes, terrat, espitlleres i imitacions de finestres gòtiques.

El casal és obert amb tres portes d'àmplies dovelles. L'interior és poc notable.

Notícies històriques

Aquest complex fou aixecat sobre els fonaments de la masia dels Sobarber, la qual fou incendiada i per això prengué el nom de Casa Cremada.

Les primeres dates sobre els Feu remeten al segle XV, amb Pere Feu, fuster de Santa Eulàlia de Ronsana, el qual adquirí aquesta hisenda. Més endavant, apareix per canvis de família, una nova branca amb els Olzina.

L'actual conjunt arquitectònic fou iniciat l'any 1816 i acabat al segle XX. És producte d'una juguesca que concertaren tres cosins, sobre qui dels tres construiria el castell més important.

• De la pàgina web de Wikipedia, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

"L'any 1937 el Castell de Can Feu va esdevenir residència d'estudiants de l'Institut Obrer d'Ensenyament, creat a Sabadell el 10 de març de 1937. L'any 2006 l'Ajuntament de Sabadell en va adquirir la propietat, que fins al moment era usada com a masia i les seves terres com a terres conreables, amb la intenció de convertir-lo en equipament municipal. Amb aquesta intenció es va aprovar un projecte per a la seva rehabilitació.

L'any 2012 l'Ajuntament ha aprovat la creació d'un parc de 6 hectàrees al voltant del castell, on antigament s'ubicava el bosc de Can Feu, ara completament talat."

• Per complementar i/o contrastar les informacions anteriors, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Sabadell, el següent text (Març 2015):

" A l'indret on s'alça actualment el Castell de Can Feu hi hagué, als segles IX-X, una vil·la -una explotació agrícola- altmedieval relacionada amb la família dels Sobarber.
Al segle XII la vil·la esdevé una casa fortificada centre d'un territori que anava minvant a causa de les donacions piadoses que els Sobarber primer i els Togores després feien bàsicament als monestirs.
En algun moment del segle XVI hi ha un greu incendi que malmet profundament l'edificació principal i que fa que sigui també coneguda com la Torre Cremada.

A l'últim quart del segle XVII Pau de Feu i Soler comprà la propietat, en aquest moment consolidada com a explotació agrícola.
Al segle XVIII, Can Feu és el centre logístic de les nombroses propietats dels Feu, per als quals la masia és un lloc de descans i d'esbarjo.
A finals del segle XIX Josep Nicolau, darrer dels Olzina de Riu-sec descendent dels Feu, construeix l'edificació que ha arribat fins avui.

Des de l'any 2007 el Castell de Can Feu s'ha recuperat per a la ciutat i actualment és de titularitat municipal. L'edifici serà rehabilitat i es crearà, al voltant, un futur parc urbà de 63 hectàrees."

Vallès Occidental : Veure en un mapa més gran.