Capella de Sant Nicolau – Sabadell / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: En terrenys de Sabadell, ciutat i municipi del mateix nom, que juntament amb la ciutat veïna de Terrassa, comparteix la capitalitat de la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Època: Segle X – Preromànic - (Patrimoni.Gencat). L'edifici actual és fruit d'una reconstrucció de l'any 1928.

Estat: Bon estat. No és accessible lliurament. Hem aparcat al davant de l'ermita - Visitable: A la pàgina web de l’Ajuntament de Sabadell, apareix: "Informació de visites, al Museu d’Història de Sabadell - Tel. 93 727 85 55”.

Accés - Visitada el 31/01/2015:

El punt d'inici del recorregut d'avui està situat a tocar de les parets del cementiri de Sabadell, al nord-oest d'aquest recinte funerari.

D'entrada cal dir que el mapa de Google a dia d'avui, sembla ser que no deu estar actualitzat, doncs les coordenades de situació dels punts del recorregut captades durant la visita i situades ara sobre aquest mapa, no resulten gaire indicatives.

El motiu és que s'hi estan portant a terme importants obres en aquest sector.

Així doncs, donem les següents indicacions, sense que el reflex de les mateixes en el mapa, doni una orientació precisa, però que en qualsevol cas, no hauria de representar un problema localitzar aquesta ermita.

En un lloc situat a 41 33 28 02 07 15 circulant, pel carrer exterior del cementiri, tenint a l'esquerra la paret del cementiri (O sigui, anant en sentit nord / sud), deixem l'asfalt per una sortida a la dreta, i entrem a un camí de terra. No hi ha cap indicació. Camí que en principi és transitable, llevat d’algun bony al terra, de tant en tant. Circulem ara tenint a la nostra esquerra les parets del cementiri.

En un lloc situat a 41 33 18.3 02 07 21.4, trobem una desviació i sortim per la dreta. Al mapa de Google es pot identificar com a Camí de Sant Nicolau. Ben aviat arribem al davant de l'ermita, edificada sobre un marge, alçada sobre el camí, que ha tingut una durada d'uns 400 metres aproximadament.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Gener 2015):

“ Descripció

La Capella de Sant Nicolau es creu que era el braç dret de la creu de la Parròquia de Sant Feliu d'Arrahona.

Està emplaçada sobre abundants restes romanes. Consta d'un petit oratori rectangular amb una petita nau transversal, té una volta de canó encanyissada i en un extrem, un portal de punt rodó que comunicava amb la nau central i lateral.

El portal d'entrada a l'església es troba tapiat.

Els paraments són llisos de dalt a baix i en els de llevant s'obren dues finestres en forma de creu llatina, a migjorn hi ha una finestra de punt rodó.

Notícies històriques

Les primeres dates documentals remeten a l'any 1039 i es tracta d'un testament jurat que féu Sendred, damunt l'altar de Sant Pau Apòstol de l'Església de Sant Feliu d'Arrahona.

L'església fou bastida sobre les terres dominades per l'alou dels monjos benedictins de Sant Cugat del Vallès.

A partir del segle XIII l'església caigué en decadència, era l'hora de la supremacia del terme urbà sobre el rural. En el segle XV l'església fou donada a la família dels Rosseta, la qual construí un mas a les seves parets, el Mas Isern.

L'any 1815 la capella fou tancada al culte i finalment, l'any 1927, la Corporació Municipal acordà adquirir-la i l'any següent la reconstruí.

• Altres: El dia de la nostra visita encara son ben visibles els greus danys que va provocar, fa uns dies, a la massa forestal, una furiosa ventada que va assolar aquestes contrades.