Castell d’Argimon – Riudarenes / Selva

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


Castell d'Argimon - Vista del nostre objectiu durant l'itinerari.

Castell d'Argimon - Vista del nostre objectiu durant l'itinerari.

I T I N E R A R I 


Situació: Al terme municipal de Riudarenes (La Selva) – Girona.

Època: Segle XI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pràcticament desaparegut. En realitat la part superior del turó està ocupada totalment per un petit conjunt d'edificis del Santuari de la mare de Déu d'Argimon. En el moment de la visita aquest estava tancat, i no vàrem poder obtenir cap informació.

La única edificació que podria tenir quelcom a veure amb la primitiva edificació del castell és una mitja torre, amb el sostre obert, però que mostra una interessant coberta amb volta de canó.

La torre és lliurament accessible, amb certes dificultats, a través d’una finestra del primer pis. Al terra hi ha una obertura que permet observar una fosca estança inferior.

Per la informació que es desprèn de la pàgina web Pat.mapa, creiem poder identificar aquestes restes, com un element pertanyent al castell d’Argimon.

Esplèndides i extenses vistes.

Altres noms: Castell d’Argimon – Santuari de la Mare de Déu d’Argimon - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 29/08/2008:

Des de la població gironina de Riudarenes, cal agafar la carretera GIV-5514 amb destinació a L'Esparra. (Si venim de Sils, a l'entrada, en una rotonda (41 49 21.38 02 43 21.84) a mà esquerra).

Arribats a aquest petit nucli, en lloc d’entrar-hi (a l’esquerra), cal continuar (41 49 35.17 02 39 18.97) per la dreta (Hi ha un cartell indicant-ho: Argimon).

Llavors ens trobarem circulant per una pista de muntanya (*) que en una durada d'uns 3,1 km ens deixarà en una esplanada als peus del Santuari de la mare de Déu d'Argimon, on aparcarem còmodament: 41 49 52.4 02 38 11.1. Pujarem fins el Santuari, a peu, per un curt però costerut camí amb alguns trams d'escales de pedra.

Si bé la pujada ha estat en un turisme convencional, val a dir que hi ha algun tram del recorregut final, una mica bonyegut. El Santuari és dalt de tot d'un pronunciat turó i aquí la carretera ha de guanyar alçada amb uns revolts molt tancats. Caldria tenir en compte el nombre d'ocupants del vehicle per no tenir cap ensurt als baixos.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya.

Localització: N 41 49 50.1 E 02 38 09.2 – Altitud: 461 m.

Altres:

“ Situat al cim d'un turó amb gran domini visual, el castell d'Argimon està documentat l'any 925. A mitjan s. XI passà al domini dels Cabrera, que en feren centre d'un terme i el dotaren d'un castlà. Fou assetjat i destruït el 1367 pel príncep Joan, i en romangueren tan sols vestigis esparsos i la capella.

El culte hi perdurà, tot i el seu estat precari, fins que al segle XVIII, es construí l'actual santuari de la M. de D. d'Argimon.

El vestigi més significatiu del castell és una torre quadrada, d'una alçada actual de 8 m. i que devia tenir 3 plantes. També s'han preservat una entrada sota la capella i la mateixa capella, romànica de dues naus i absis semicircular, amb vestigis de pintura mural i d'un campanar d'espadanya. Sobre la capella s'hi dreça el santuari, de planta quadrangular i torre campanar de planta quadrada.

Tot el conjunt ha estat recentment restaurat.”


  • De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Novembre 2012):

“ Descripció

Situat sobre el Puig d'Argimon, a 450 metres del nivell del mar, l'actual Santuari correspon al s.XVIII, d'estructura moderna, és emplaçat en el terreny on es dreçava l'antic castell d'Argimon "Castro Argimonte".

D'aquesta antiga edificació queden les restes d'una torre quadrada de vuit metres d'alçada que devia tenir tres plantes i la primitiva capella del s. XI, que és una capella romànica de dues naus i absis semicircular, amb restes de pintura mural.

 Les dues naus, paral·leles, estan adossades a la roca pel costat nord-occidental, irregular. La nau més meridional té un absis rodó i finestra de doble esqueixada. La portalada té una esvelta espadanya d'un sol ull, molt alta, possiblement de construcció posterior i edificada sobre la porta formada per dos arcs. L'espadanya no té campana. A l'interior trobem un altar de pedra que és del 1987.

 A tramuntana es troba el Santuari d'una sola nau quadrangular, restaurada recentment. La Verge es troba en un cambril modern dissenyat per l’arquitecte Narcís Negre l'any 1993, i és una còpia de l’original. Adossat al Santuari hi ha la torre del campanar de la segona meitat del s.XIX, de planta quadrada i murs arrebossats, amb obertures d' arcs apuntats i coberta a quatre vessants, construït el 1866. Té als extrems de la coberta pinacles.

La façana és senzilla, paret arrebossada, una petita rosassa al centre i finestra circular a la part superior. L'entrada és amb porta de fusta i arc rebaixat. Davant d'aquesta entrada, hi ha un portal tancat amb reixa de ferro, que dóna accés al pati que té sota la gran cisterna del castell. A l'esquerra es troba l'escala que mena al mirador, format per una gran terrassa.

A finals dels anys setanta els Amics del Santuari de la Mare de Déu d'Argimon van començar els treballs de conservació i millorament del conjunt arquitectònic del santuari, construint primerament la carretera. El 1987 es va realitzar una intervenció que consistí en la neteja de l'interior de la zona de l'antiga capella, l'apuntalament del forat obert per relacionar les dues dependències, el reforçament de l'arc de comunicació entre les dues sales i la neteja i restauració de les voltes dels dos àmbits. També es van formar els pendents de la coberta, i es va construir, damunt d'aquesta, la terrassa mirador. Es va restaurar l'antiga espadanya. A l'interior de la capella es va netejar i restaurar els paraments i la volta i es va fixar l'arrebossat. Així com es va netejar i restaurar la resta de pintures del s. XVIII. Finalment es va fer l'exploració del solat, la neteja i el buidatge d'un corredor de sortida del castell i la posterior col·locació d'un tancament i una reixa.

Notícies històriques

Castell termenat. Documentat entre el 1050 i el 1076.”


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

  • Molt a la vora d'aquesta ruta hi ha les rellevants restes de la Torre de l'Esparra també anomenada castell de la Roqueta. De fet, hi passem pel davant.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:Selva : Veure en un mapa més gran.