Castell d’Aramunt – Conca de Dalt / Pallars Jussà

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Entorn, vista general del castell d'Aramunt i de les cases i l'església del Poble Vell. En primer terme, construccions de l'Aramunt actual.

Restes del castell.

Porta d'entrada al castell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aquesta torre, coneguda com La torre del moro, allunyada de les cases i del castell d'Aramunt, més aviat sembla haver estat una torre albarrana.

I T I N E R A R I

Situació: Al llogaret d'Aramunt, entitat de població del municipi de Conca de Dalt (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Segles XI – XII - Generalitat de Catalunya .*

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

El poble antic, aturonat a 650 m d'altitud, és força enrunat, i gairebé deshabitat. Conserva el camí medieval d'accés, el portal d'entrada, les restes de la capella gòtica de Sant Antoni, la font i, en el lloc més elevat i mig enrunada, l'antiga església de Sant Fructuós, amb elements romànics. Prop d'una torre medieval mig enrunada es troba l'ermita de Santa Maria, dels s. XVII i XVIII (Enciclopèdia.cat).

Cal tenir precaució si visitem algunes de les construccions, pel perill que comporta el seu evident mal estat.

Altres noms: Torre del moro - Generalitat de Catalunya.*

Accés - Visitat el  09/11/2007:

Procedents de Tremp, circulant per la carretera C-13 i situats ja dins de la Pobla de Segur, a la rotonda de la carretera que condueix, per l'esquerra a Pont de Suert i per la dreta a Sort (N-260), prenem aquesta darrera sortida, i travessem un pont per sobre de la Noguera Ribagorçana. Al final d'aquest, a la dreta hi ha un cartell que ens indica una desviació per anar a Claverol i a Aramunt, per la carretera LV-5182, cap a on ens dirigirem

Arribem al poble d'Aramunt, (Uns 5,8 km. des de la Pobla)  i a la entrada mateix, ja veiem un parell de cartells informatius que ens assenyalen per anar a Aramunt Vell.

Sortim del poble circulant per una pista de muntanya (*) en bones condicions i després d'un recorregut d'uns 3,5 km (Cal tenir confiança en que anem en la bona direcció, doncs aquest camí dona una considerable volta per arribar al nostre destí. En un moment determinat, un altre cartell, ens orienta per girar a la dreta, abandonant la pista principal, i passant pel costat d’una bonica ermita), arribem a la fi .

0 - Hem aparcat aquí còmodament: N 42 12 03 E 0 59 54 - Altitud 586 m.

Desprès, a peu, en cinc minuts hem arribat a les primeres cases del poble vell.

(*) Nota: La climatologia pot modificar sensiblement les condicions de circulació per pistes de muntanya. Cal tenir-ho en compte.

1 - Localització: N 42 12 01.58 E 00 59 49.55 - Altitud: 586 m.

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació:

Del castell d'Aramunt només resta una torre rodona prop de l'ermita de Santa Maria.

Actualment té una alçada d'uns 7 metres, perquè li manca la part superior, i el seu diàmetre és de 9,5 metres.

El parament és de carreus lleugerament escairats, més grans a la part inferior, units amb morter de calç.

El reble és format per morter i còdols menuts.

Notícies històriques

El castell apareix documentat per primera vegada l'any 989 com el territori on es localitzen cinc solidatas de vinya que Langobart donà al bisbe Sal·la d'Urgell.

Entre els 1055 i 1098, els comtes Ramon V i Valença van encomanar la defensa i la batllia del castell a llur castlà Girbert Bertran i a la seva mare.

El 14 de gener de 1366 Pere el Cerimoniós va vendre a carta de gràcia el castell i lloc d'Aramunt, juntament amb altres llocs, al vescomte de Castellbò Roger Bernat III.

Anys més tard ho va vendre a Ramon Marquès i aquest al comte de Pallars.

L'any 1408 es va dictar una sentencia que obligava el comte de Pallars a restituir el castell al rei tan aviat com aquest li pagués la quantitat de 3000 florins.

Per voluntat de Ferran el Catòlic, Aramunt, Pessonada i altres llocs veïns passaren a integrar el nou Marquesat de Pallars en mans de Joan Ramon Folc de Cardona.

L'any 1831 Aramunt era encara un domini dels marquesos de Pallars.

• Història:
    • Hi ha la possibilitat de continuar per la pista principal, per visitar llocs històrics de la nostra guerra civil (1936-1939).

Pallars Jussà : Veure en un mapa més gran.