Castell d’Orcau – Isona i Conca Dellà / Pallars Jussà

I T I N E R A R I

Situació: Dalt d’un turó que presideix el lloc d'Orcau, nucli de població del municipi d'Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà) – Lleida.

Època: Segle XII - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Malmès. Lliurament accessible.

Accés - Visitat el 27/10/2007.

Procedents de Tremp, cal agafar la carretera C-1412, en sentit Isona i aproximadament a 11 km. a l'esquerra trobarem el trencall que ens portarà a Orcau.

A l'entrada mateix de la població, ja trobem un cartell  indicant-nos la direcció: al davant i amunt, per un costerut carrer.

0 - Per comoditat hem aparcat el cotxe a dalt, en un petit replà on hi caben varis cotxes: 42 09 48 00 58 55.

A escassos metres, enrere, a la dreta, hem deixat un salze, i darrere d'ell es veu un cartell indicador de la direcció a seguir, ja a peu. Primer per unes petites escales i després per un costerut camí, perfectament indicat per diversos cartells, hem pujat fins el castell.

1 - Localització: N 42 09 56 E 00 58 57 - Altitud: 860 m.

Altres

De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació:

Descripció

Al costat del petit poble d'Orcau s'alça un turó coronat per les restes del castell i del recinte fortificat.

La construcció és conformada per un doble recinte emmurallat del qual es conserven els fonaments dels murs i torres circulars del perímetre exterior, mentre que de l'interior, més ben conservat, es conserva la planta quadrada i part de les bestorres dels angles de planta de mig cercle o tres quarts de cercle.

Els paraments que en resten revelen una construcció feta amb pedra petita i amb obertures d'espitlleres.

De l'antiga església romànica del castell, dedicada a la Mare de Déu de la Pietat, resten només l'absis únic i el mur de tramuntana.

A partir de les restes conservades i de les fotografies anteriors a l'ensulsiada, sabem que el temple era d'una nau, coberta amb volta de canó sobre arcs torals, i absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera.

L'ingrés era al mur sud.

L'exterior de l'absis presenta decoració a base de dobles arcuacions cegues separades per lesenes

A l'absis hi havia unes pintures murals, avui conservades fragmentariament al Museu Nacional d'Art de Catalunya, que representen figures d'apòstols sobre un fons de bandes de colors amb evocacions d'una línia de terra a la part inferior.

També hi havia motius vegetals i geomètrics a la finestra de l'absis.

Dominant el poble, dalt d'un cim rocós, s'alça el castell d'Orcau, en estat ruïnós.

Documentat per primera vegada el 1010 dins el comtat de Pallars, el 1055 fou venut a Arnau Mir de Tost.

Entre els testimonis d'aquesta venda hi havia Ramon Miró d'orcau, el castlà iniciador d'un llinatge que al segle XIII accedí a la baronia homònima, i que visqué el seu moment d'esplendor amb la figura d' Arnau d'Orcau, majordom de Pere III i governador del Rosselló i la Cerdanya (1366-76).

El nét d'aquest deixà en morir la baronia a mans dels Erill, que fins el 1599 s'intitularen barons d'Erill i d'Orcau, i després comtes, i a partir dels quals s'iniciaren continus canvis en la possessió, fins arribar als ducs d'Híxar, darrers senyors d'Orcau.

Tot seguit presentem una fotografia de les restes de la capella dedicada a la Mare de Déu de la Pietat, romànica, que s'esfondrà el 1962.

Devia ajudar al seu enderrocament l'existència d'una trinxera en què hi hagué instal·lat un niu de metralladores durant la guerra civil.

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya es conserven fragments de la decoració pictòrica.

Vistes des del castell d'Orcau.