Casa forta del Mas Pontons – Pontons / Alt Penedès

Vista general, entorn de l'edificació.

Garita.

Situació: A les afores de Pontons, vila i municipi de la comarca de l’Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segles XVII – XVIII.

Estat: Bon estat. De propietat privada. Habitat.

Accés - Visitada el 30/12/2006:

A l’arribar a Pontons, procedents de Sant Martí de Sarroca, entrar-hi a la dreta (Es travessa per un pont).  A l'acabar-se el petit carrer, s'ha de girar a la dreta primer, i desprès a l'esquerra. Hi ha una petita baixada. A l'esquerra queda una casa vella, però bufona, en mal estat. Seguim cap a la dreta, es travessa un altre pont i comença una pujada.

Seguint la carretera, deixem a l’esquerra l’església i el cementiri. A uns quatre o cinc quilòmetres del poble, sempre seguint la carretera principal, s’arriba a Mas Pontons, on acaba la carretera asfaltada, i segueix una pista.

Localització: N 41.43535 E 01.53643. Altitud: 647 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

Edifici de grans dimensions, situat sota la serra d'Ancosa, al costat d'una petita plana de conreu.

Té planta rectangular i coberta a quatre vessants. Consta de planta baixa, entresol, dos pisos i golfes.

La porta d'accés, de brancals molt alts, és adovellada, i les finestres, amb marcs i ampits de pedra, són allindades. A la part superior de l'edifici apareixen un matacà i unes garites, de maó.

Davant de la masia es troba l'antiga capella de Sant Miquel, utilitzada en l'actualitat com a estable. La capella és d'una sola nau, amb contraforts i sense absis. Té coberta a dues vessants, sostinguda per un arc de diafragma i embigat de fusta. La porta és adovellada.

Notícies històriques

Sembla que a l'origen del Mas Pontons cal situar el castell vell de Pontons. El fogatjament del 1358 manifesta que Jaume d'Avinyó posseïa aleshores la "Quadra del Mas de Pontons". La casa senyorial data dels segles XVII-XVIII. El segle XVII era propietat de la familia Boixadors. La capella de Sant Miquel fou beneïda el 1668."

Alt Penedès : Veure en un mapa més gran.