Capella de Sant Joan de la Muntanya – Pontons / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: Dalt del puig del Fonoll, en terrenys de Pontons, terme municipal de la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Estat: Exteriorment aparenta estar en bon estat. No és accessible lliurament.

Altres noms: Sant Joan de Pontons- (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 17/06/2010:

Per arribar a aquesta edificació, hem de seguir el mateix camí que condueix al Castell nou de Pontons. Per tant, per conèixer l'itinerari, remetem als lectors interessats, a visitar aquesta pàgina.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juliol 2013):

“ Descripció

La capella de Sant Joan de la Muntanya es troba situada a la riba dreta de la riera de Pontons, a 720 d'altitud.

És un edifici d'una sola nau amb absis semicircular, arcs cecs i bandes llombardes. La coberta és a dues vessants. Té contraforts.

La porta d'accés es troba a un dels murs laterals. La volta, derruïda, ha estat substituïda per encavallades de fusta. Hi ha arcs formers i torals i un arc triomfal que separa l'absis de la nau. El material bàsic de la construcció és la pedra.

Notícies històriques

La capella romànica de Sant Joan fou edificada com a església del castell nou de Pontons per Guillem Bernat d'Òdena i la seva muller, Ermengarda, i consagrada el 1075 pel Bisbe Humbert de Barcelona.

El 1138 fou donada per Ramon Guillem d'Òdena a l'orde de l'Hospital. A partir del 1271 el monestir de Santes Creus en posseí el domini total i la jurisdicció.

El 1968 l'església va ser restaurada: durant aquestes obres s'hi descobrí l'ara antiga de l'altar i un reliquiari de fusta que contenia un pergamí amb la data de consagració de la primitiva església, el 1075.

D'aquesta construcció només se'n conserva la capçalera la resta de la nau fou modificada posteriorment.”