Església parroquial de Santa Magdalena – Pontons / Alt Penedès

I T I N E R A R I

Situació: Afores de Pontons, vila i municipi del mateix nom, a la comarca de l'Alt Penedès (Barcelona).

Època: Segle XIII – (Patrimoni.Gencat). D'origen romànic. Reconstruïda durant el segle XIII, i modificada posteriorment -  (Pat.mapa).

Estat: Aparenta un bon estat. No és accessible lliurament. Aparcament al costat.

Accés - Visitada el 17/08/2013:

Una mica més endavant del PK nº 9 de la carretera BV-2122 (41 24 54.21 01 30 59.79), entrem a Pontons, travessem per un pont el torrent del Bou (A l'esquerra deixem enrere la curiosa església de la Mercè),  circulem després pel carrer Major i anem a buscar el carrer de l'església, que ens portarà a la parroquial de Santa Magdalena.

Fora poble. Al costat, adossada, hi ha la rectoria. A l'altra banda, el cementiri.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Agost 2013):

“ Descripció

L'església de Santa Magdalena es troba situada a prop del nucli urbà de Pontons, adossada a la rectoria i al costat del cementiri.

És una construcció d'una sola nau, amb capelles laterals adossades. Tant en un cas com en l'altre, la volta és de creueria.

L'absis és poligonal, i la coberta, de teula àrab, a dues vessants.

El campanar és d'espadanya de dos arcs, i conté un rellotge a la part superior.

La porta d'accés és adovellada. L'obra va fer-se en carreus regulars de pedra tallada.

Pica baptismal. Té forma lleugerament troncocònica amb els costats més aviat còncaus. Presenta un peu quelcom atalussat de base quadrada. Tot el conjunt forma una peça monolítica. La seva decoració és senzilla, formada per tres bandes o faixes llises de 8 cm que entornen la pica, una a la boca, una altra al ventre i l'altra a la base. Entre cadascuna d'aquestes faixes s'observen quatre bandes verticals que divideixen les superfícies determinades per les bandes horitzontals en quatre sectors iguals. En dos dels rectangles així obtinguts hi ha reposada una creu llatina.

Notícies històriques

L'església és d'origen romànic. Va ser reconstruïda durant el segle XIII, i modificada posteriorment. Abans de ser parròquia havia estat sufragània de Sant Joan de la Muntanya.”