Capella de Santa Magdalena del Soler – Calonge de Segarra / Anoia

Situació: En terrenys de Calonge de Segarra, municipi de la comarca de l'Anoia (Barcelona).

Època: Segle XII – Romànic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Molt malmesa, pura ruïna. Ha perdut el sostre i l'interior està ple de restes, amb l'evident perill que comporta transitar-hi. Si no es produeix una intervenció urgent, aviat no en quedarà res més que el record i un munt de pedres.

Boniques vistes als voltants:

Altres noms: Capella de Santa Magdalena de la Vall - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitada el 27/09/2013:

Hem accedit a aquesta edificació des de Castellfollit de Riubregós (*). Des de la plaça que hi ha a tocar de la carretera, hem iniciat l'itinerari circulant pel carrer Escorrals (41 46 34.73 01 26 20.91), deixant a la dreta el Bar-restaurant la Torre.

Sobrepassem deixant-la també a la dreta (41 46 31.22  01 26 16.50) una casa amb una curiosa col·lecció de petits dipòsits (suposem) de pedra, al peu de la façana,

deixarem a l'esquerra unes instal·lacions esportives municipals i desembocarem en un ample camí, per on continuarem.

Ben aviat trobem a la nostra esquerra una desviació, sense cap indicació (41 46 06.77 01 26 10.24), en baixada, per on continuarem.

A partir d'ara circularem per un camí de terra ben transitable i ben polsegós, que no presenta cap més dificultat que l'aparició de tant en tant, al bell mig del camí, d'unes petites elevacions, uns desguassos per evacuar l'aigua del terra, que potser podrien presentar certes dificultats a un vehicle de turisme.

Durant tot el trajecte no hem trobat cap indicació. Cal circular sempre seguint intuïtivament la carretera principal, salvant algunes evidents desviacions  que son l'entrada a terres de cultiu.

Durant el proper recorregut si que trobarem dues desviacions de camins que s'incorporen al nostre i que caldria prendre'n nota. És important aquesta referència per evitar ensurts a l'hora de tornar.

• 41 45 44.00 01 26 29.00 Se'ns incorpora un camí per l'esquerra.
  • 41 45 35.38 01 26 48.24 Se'ns incorpora un camí per la dreta.

I ja finalment, sense més destorbs, arribarem al nostre destí, que trobarem a l'esquerra de la carretera, on aparcarem tranquil·lament al voral. El recorregut des de Castellfollit ha estat aproximadament d'uns 4,3 km.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

Capella ruïnosa, adossada al mas del Soler o Solerot, aïllat i actualment abandonat.

Aquesta capella se'ns presenta d'una sola nau, planta rectangular i capçada per un absis semicircular. Malauradament, el seu estat ruïnós ha esfondrat la coberta d'aquest edifici, però s'entreveu que compartia la mateixa que cobreix el mas.

La porta d’ingrés a la capella es troba a la façana de ponent i s’accedeix mitjançant una estructura d’arc de mig punt adovellat. Per damunt d’aquesta, es situa un petit òcul de forma quadrada. I finalment corona un petit campanar d’espadanya, d’un ull d’arc de mig punt, realitzat amb maons.

La capçalera de la capella, situada a llevant, se’ns presenta de forma semicircular amb tendència poligonal i resta coberta amb una volta d’un quart d’esfera, obrada amb pedra.

A l'absis trobem una finestra espitllada que deixa entreveure la llum. La nau de la capella se'ns presenta enguixada, fruit de remodelacions posteriors que alterà l'estructura i la decoració original de la primitiva edificació. Notem aquestes remodelacions en la pròpia teulada de l'edifici, actualment esfondrada, on hi ha restes de maons que van substituir a la pedra original.

També hi ha una porta interior amb escales, oberta al mur de migdia, que estableix una comunicació directa entre aquesta capella i el mas. Aquesta connexió d’ambdós edificis, també és fruït d’aquestes remodelacions, i ens deixen entreveure el fet de situar la primitiva porta d’ingrés en aquest lloc, i arran de les obres posteriors, s’obrí l’actual porta d’ingrés, situada a la façana de ponent de l’edifici. L’obra presenta un parament de carreus mitjans, molt ben escantonats i disposats en filades horitzontals.

Notícies històriques

Aquesta capella apareix documentada per primera vegada, l’any 1294, però per les seves característiques constructives fou aixecada abans, segurament a la segona meitat del segle XII.

En una visita pastoral de l´any 1685, fruït de la reforma de la coberta, s'inclouran d'altres elements arquitectònics que configuraran un caràcter intern amb clars trets barrocs.

La Capella de Santa Magdalena del Soler és sufragània de la parròquia de Santa Fe de Calonge, cap del municipi.”

• Remarca: Cal dir, que en aquest cas concret, estant situats a Castellfollit, hem introduït les coordenades de situació d'aquesta edificació al nostre navegador. En aquesta ocasió, tot i transitar per camins de terra, ens ha portat directament al lloc desitjat, sense dubtes ni incidències.
  • I encara més: Després de la descoberta, a casa, examinant atentament el mapa, comprovem que hi ha una possible alternativa al present itinerari. Es tractaria d'emprendre la sortida des d'un punt de la carretera C1412-a. En un lloc, a tocar del PK 32, situat a les coordenades  41 45 24.70 E 01 28 04.04 es veu l'arrencada d'un ampli camí (sembla asfaltat) que es dirigeix al mateix objectiu, però amb un recorregut ostensiblement menor. Resta a la disposició d'algun “pioner” comprovar la bondat d'aquest recorregut.

Edificacions properes: Dins el terme municipal de Calonge de Segarra, podeu trobar varies edificacions, tot i que no precisament a la vora, les unes de les altres. Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

(*)  A Castellfollit de Riubregós es poden veure les següents edificacions

Cal donar un petit tomb per Castellfollit de Riubregós