Capella de Sant Sebastià – Corçà / Baix Empordà

Aquesta edificació és del segle XVIII

Situació: A Corçà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època:  Segle XVIII - (Patrimoni.Gencat).

Accés – Visitada el 28/10/2016:

La trobarem al final del carrer que al mapa de Google s'identifica com a carrer de Sant Sebastià, cantonada amb el Camí Puig Rodó. Hem aparcat al davant.

Edifici religiós.

Petita capella d'una nau i capçalera semicircular, volta de llunetes i teulada de doble vessant. L'edifici té l'eix de S. A N., amb l'absis a l'extrem septentrional.

Al frontis hi ha la porta, amb llinda monolítica, acompanyada de les característiques dues finestres, a banda i banda, enreixades, que servien per què els vianants poguessin veure l'altar quan la capella era tancada. Sobre la porta s'obre un òcul i la façana és coronada per una espadanya d'un sol arc.

Els murs són remolinats.

Notícies històriques

L'esglesiola, al vessant meridional de puig Rodó, es construí, com moltes dels nostres pobles dedicades a Sant Sebastià - advocat contra la pesta i els contagis -, a la sortida i a poca distància, del nucli de població, vora el camí.

En aquest cas, el camí és d'origen antiquíssim. Sembla que en aquest paratge hi havia una cruïlla de les vies d'època romana que travessaven les terres del Baix Empordà, una de les quals , dita encara "el Camí d'Empúries" portava des d'aquesta antiga ciutat fins a enllaçar amb la via Augusta prop de Girona descrivint una àmplia corba per comunicar els hàbitats de la plana.

A uns 400 ms. a N. de la capella hi ha la vila romana de Puig Rodó on recentment s'han efectuat algunes campanyes d'excavació; a darreries del segle passat hi ha notícies de la troballa de mosaics policroms.”