Aqüeducte romà dels Arquets – Sant Jaume dels Domenys / Baix Penedès

Com es pot comprovar, aquesta no és una edificació d'època medieval.

La "gràcia" radica en que ha superat amb escreix aquesta època, i amb una mica de sort, superarà també l'època contemporània ...

F O T O S

Aqüeducte romà dels Arquets – Sant Jaume dels DomenysAqüeducte romà dels Arquets – Sant Jaume dels DomenysAqüeducte romà dels Arquets – Sant Jaume dels DomenysAqüeducte romà dels Arquets – Sant Jaume dels DomenysAqüeducte romà dels Arquets – Sant Jaume dels DomenysAqüeducte romà dels Arquets – Sant Jaume dels Domenys

I T I N E R A R I

Situació: Als Arquets, una entitat de població de Sant Jaume dels Domenys, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Penedès (Tarragona).

Època: Segle IV / V – Època romana -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Donada la seva longevitat - (Època romana), havent superat amb escreix l'època medieval, i trobant-se en l’estat en que es troba en els nostres dies (Segle XXI), pensem que es pot valorar molt positivament la seva subsistència.

“L'any 1989 es realitzaren treballs de topografia i consolidació del monument" – (Diputació de Tarragona).

A tocar del Polígon industrial El Arcs.

Altres:

• De la pàgina web Pat.mapa - Enllaç trencat - ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

Situat a uns 400 m de la finca dels Arcs, les restes de l'aqüeducte sorgeixen com per miracle al mig d'una ufanosa plana.

Els arcs són alineats i formen una línia lleugerament corbada i agafen, aproximadament, una llargada total d'uns 70 m.

Actualment estan dividits en tres grups.

Seguint el curs de l'aqüeducte trobem el primer grup format per tres arcs, amb una llargada total de 12,7 m.

En aquest grup l'amplada de cada arc és de 3 m.

Després de 33,5 m de terra de conreu trobem el segon grup, format per un pilar d'un metre d'alçada i un arc solitari de 2,9 m d'amplada.

L'últim grup està format per dos arcs, amb una llargada total de 8,7 m.

La construcció dels arcs de mig punt és idèntica i es recolzen sobre uns pilars de secció rectangular.

L'obra està realitzada amb pedra del país de diferents mides i agafades amb una gran quantitat del clàssic morter romà.

Els arcs pròpiament dits són formats per lloses de cantell.

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de la Diputació de Tarragona, el següent text (Desembre 2014):

“ Descripció:
Es tracta de les restes d'un aqüeducte d'època romana d'uns 4 metres que es creu que servia per abastir d'aigua una gran vil·la romana localitzada on ara està la masia dels Arcs.

Segment d’un aqüeducte, del que es conserva una longitud de 70 metres en tres trams.

Seguint el traçat de l'aqüeducte trobem el primer grup format per tres arcs, amb una llargada total de 12,7 m. En aquest grup l'amplada de cada arc és de 3 m.

Després trobem un tram buit de 33,5 m que precedeix el segon tram.

Aquest està format per un pilar d'un metre d'alçada i un arc solitari de 2,9 m d'amplada.

Estructuralment està fet amb arcs de mig punt iguals que recolzen sobre pilars de secció rectangular, amb una tècnica tipus opus incertum o maçoneria lligada amb morter de calç.

Notes històriques:

Del tram dels tres arcs (extrem esquerre) va caure la part central.

L'any 1989 es realitzaren treballs de topografia i consolidació del monument, fruit de la col·laboració entre la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya.”