Església de Sant Andreu i Santa Marina – Sant Jaume dels Domenys / Baix Penedès

Església de Sant Andreu i Santa Marina – Sant Jaume dels DomenysEsglésia de Sant Andreu i Santa Marina – Sant Jaume dels DomenysEsglésia de Sant Andreu i Santa Marina – Sant Jaume dels DomenysEsglésia de Sant Andreu i Santa Marina – Sant Jaume dels Domenys

I T I N E R A R I

Situació: A Lletger, entitat de població de Sant Jaume dels Domenys, vila i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Penedès (Tarragona).

Època: “ ... té les seves arrels en una capella romànica. La capella és documentada ja en una visita pastoral del 6 de juliol de 1414 (Notes històriques del bisbat de Barcelona ...”  - (Pat.mapa) - Generalitat de Catalunya.*

Protecció: BCIL - (Patrimoni.Gencat) - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Bon estat. Restaurada l'any 1950. No és accessible lliurament. Hem aparcat al costat.

Altres noms: Església de Lletger.

Accés - Visitada el 12/12/2014:

Senzill de localitzar, donades les reduïdes dimensions del llogaret. Pràcticament al costat hi ha les restes de la Torre de Lletger.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa - Generalitat de Catalunya* ens complau extreure la següent informació (Desembre 2014):

“ Descripció

Església de petites dimensions. Presenta una façana amb porta d'arc de mig punt dovellat, una petita rosassa i una campanar de cadireta d'un sol cos que conté la campana.

Les cobertes són de dues vessants i des de l'exterior es poden veure els contraforts.

L'interior presenta una sola nau, un petit creuer i un absis semicircular. Destaca un gran arc de mig punt fet de pedra, d'origen molt antic.

L'església de Sant Andreu i Santa Marina té les seves arrels en una capella romànica.

La capella és documentada ja en una visita pastoral del 6 de juliol de 1414 (notes històriques del bisbat de Barcelona, conservades a l'Arxiu històric de la ciutat).

També es troben documentades altres visites pastorals del segle XVII.

Cap a 1950 fou reconstruïda i ampliada pel poble, i aleshores adquirí la seva estructura actual.